Jelenleg a 2012-es honlapot böngészed, IDE KATTINTVA elérhető a kutatók éjszakája 2013 honlapja!
Fonott kosarak, fonott kosár
Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Agyunk őrző-védő szolgálata, a vér-agy gát

Tudományterület: Természettudományok

Szervező: MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont

Cím: 6726 Szeged, Temesvári krt. 62. (Biofizikai Intézet, 1. emelet 136-os labor) - Térkép ide kattintva érhető el

     Az agyi mikroerek különleges szerkezete és jelentősége több mint száz éve foglalkoztatja a kutatókat. A vér-agy gát alapját az agyi hajszálerek sejtjeinek szoros kapcsolódása adja. Az agyi erek belhámsejtjei megakadályozzák, hogy az agyszövetbe a vérkeringésből káros anyagok jussanak be. Emellett tápanyagokkal látják el az idegsejteket. A vér-agy gát ezzel biztosítja idegrendszerünk állandó környezetét és megfelelő működését.
     Az agyi endotélsejtek szorosan kapcsolódnak az őket körülvevő pericitákkal. Ezt az egységet idegsejtek, csillag alakú, nyúlványos asztrociták egészíti ki, amelyek végtalpaikkal körbeveszik a mikroereket. A sejtek közötti párbeszéd segíti a vér-agy gát kialakulását és megfelelő működését.
     Kutatásaink egyik fő célja az agyi endotélsejtek védelme, a vér-agy gát működésének javítása kórállapotokban, és eddig nem ismert terápiás lehetőségek felkutatása az idegrendszeri betegségek, mint az Alzheimer-kór, és agydaganatok kezelésében. 
 
     Programunk során betekintést nyerhetnek az agyi hajszálerek speciális szerkezetébe és működésébe, a fluoreszcens mikroszkóp technikájába. Lehetőség lesz fluoreszcens mikroszkóp megtekintésére, fluoreszcens festékkel jelölt agyi sejtek vizsgálatára és fotózására.

További információk a kutatással kapcsolatban:
home.szbk.u-szeged.hu/~deli/kutatas.html
www.szbk.hu/biophys_blood_brain_barrier_pathology_and_pharmacology.php


Ki jelentkezhet?

  • magánszemély


Időpont(ok):
17:00-17:45
Még szabad helyek száma: 1
A jelentkezés lezárult.
18:00-18:45
Még szabad helyek száma: 0
A jelentkezés lezárult.

Főszereplő(k):

  • Dr. Deli Mária
  • Dr. Veszelka Szilvia
  • Tóth Andrea

Van véleményed erről? Mondd el!Vissza az előző oldalra
Szeptember negyedik péntek éjszakája idén is a szenvedélyesen kíváncsiaké! Végre újra kinyílnak a laborajtók, a kutatók ismét kibújnak fehér köpenyükből, és hétköznapi nyelven mutatják be a tudományt. Szeptember 28-án, Kutatók Éjszakáján kicsik és nagyok személyesen találkozhatnak a kutatókkal, kipróbálhatják eszközeiket, találmányaikat, megismerhetik a munkájukat előadások, vetélkedők, kiállítások és tudományos-szórakoztató programok keretében. Tovább olvasom...


Választott programjait belépés után láthatja.