Gyakori kérdések

Kutatók Éjszakája 2015


Mi az a KÉ? 

Kutatók Éjszakája :)

Mikor lesz a Kutatók Éjszakája?

2015. szeptember 25-én általában kora délutántól késő estig, helyenként 2-án a hajnali órákig lesznek programok. Pontos információk az egyes programokról és időpontokról a Programok menüpontban.

Hol lesznek programok?

Országszerte sok-sok városban, a részleteket megtalálod a Programok menüpontban.

Milyen intézmények szerveznek programokat?

A szervezők listáját a Kapcsolat menüpontban, a helyszínek listáját a Programok menüpontban megtalálod.

Milyen programok lesznek?

Mindent tudományterület képviselteti magát érdekes programokkal az idei rendezvényen. Érdeklődj akár a természettudományok, muszaki tudományok, orvostudományok, agrártudományok, társadalomtudományok, bölcsészettudományok, vagy akár a művészetek iránt biztos, hogy találsz számodra érdekes és vonzó programot.
Ami a programtípusokat illeti, lesznek laborlátogatások, előadások, kísérletek, beszélgetések, interaktív játékok, kiállítások, műhelyfoglalkozások, színielőadások és koncertek, éjszakai égbolt tanulmányozás és szabadtéri akadályverseny, fényképezés és még sok minden más. Itt böngészhetsz a programok közt!

Engem a természet-, műszaki-, orvos-, társadalom-, bölcsészet-, agrártudományok, művészeti programok érdekelnek. Hol, mikor, kik szerveznek ilyen programokat?  

Használd a programkereső funkciót, hogy megtaláld a neked való programot!

Mennyibe kerül egy jegy a Kutatók Éjszakájára?

Nincs belépő jegy, minden program ingyenesen látogatható. Bizonyos programokra azonban előzetes regisztráció szükséges pl. egy-egy labor vagy terem korlátozott befogadó képessége miatt. Az ilyen programoknál feltüntettük a regisztráció kötelezettséget.

Miért kell a programokra regisztrálni? Minden programra kell regisztrálni?

Nem kell minden programra regisztrálni, csak azokra a programokra, amelyeken pl. helyszűke miatt egyszerre csak bizonyos számú látogató tud részt venni. Ezeket a programokat általában több „turnusban” indítjuk az Éjszaka folyamán, hogy lehetőleg mindenki beférjen, akit érdekel. Hogy mely programokra kell regisztrálni, azt külön jelezzük a program leírásánál a Programok menüpont alatt. Ha ezt nem jeleztük külön, akkor az adott programra nem kell regisztrálni.

Hogyan kell regisztrálni a programokra?

A program leírásának alján megtalálható, hogy mely időpont(ok)ban indul. A megfelelő időpont mellett található ’Jelentkezem a programra’ gombra kattintva lehet jelentkezni adott programra. Ehhez előzetesen regisztrálni kell a honlapon, illetve be kell lépni a választott e-mail címmel és jelszóval.

Az időpont mellett látható a még szabad helyek száma. A rendszer csak akkor engedi a jelentkezést, ha még nem teltek be a helyek.

Mi a különbség a programregisztráció és a honlap-regisztráció között?

Nem minden program regisztrációköteles, vannak szabadon látogatható programok is. Csak azokra a programokra kell jelentkezni, ahol ez a leírásnál szerepel.
A honlap-regisztrációnak kettős szerepe van. Egyrészt a regisztrációköteles programokra csak a honlapon történt regisztráció után lehet jelentkezni, másrészt belépés után saját naptárba elmenthetőek a titeket érdeklő programok.
Amennyiben tavaly regisztáltál a honlapra, idén nem kell ismét regisztrálnod, használd a tavalyi jelszavadat.

Mikortól lehet regisztrálni a programokra?

A programokra 2015. szeptember 14-én 0 órától (13-áról 14-ére virradó éjszaka) lehet regisztrálni. (A honlapra viszont már előbb regisztrálhatsz, és elkezdheted összeállítani a saját programtervedet.)

Mit tegyek, ha elfelejtettem a jelszavam?

A jobb oldalon található belépés boxban található ’Elfelejtett jelszó’ linkre kell kattintani, majd megadni az e-mail címet, ahová elküldjük az elfelejtett jelszót.

• Mit tegyek, ha nem érkezik visszaigazolás a regisztrációról?

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a szabolcs.csiki@bayzoltan.hu e-mail címen.

• Mit tegyek, ha nem érkezik visszaigazolás a jelentkezésemről a programra?

E-mailen nem küldünk visszaigazolást a jelentkezésekről. Amennyiben az oldalra belépve a 'választott programjaim' menüpontra kattintva látják a programot a listájukban, akkor a jelentkezés sikeres volt.

• Mit tegyek, ha mégsem tudok elmenni arra a programra, amelyikre jelentkeztem?

Ez esetben kérjük jelentkezzen le róla, hogy másoknak legyen lehetőségük a programon részt venni. Lejelentkezni a honlapra belépve, a 'választott programjaim' menüpontban lehet.

Mit jelent az, hogy csoportos regisztráció? Ide kik jelentkezhetnek?

Ezzel a funkcióval az iskolai csoportok, a családok, a baráti társaságok helyzetét szeretnénk megkönnyíteni, akik együtt jönnének egy programra. Csoportos regisztrációkor egy ember regisztrálhat a csoport nevében, a csoport létszámának megadásával.

Milyen korosztálynak szólnak a programok? Az 5 (7, 10, 14,) éves kisfiam / kislányom / kisunokám… élvezni, érteni fogja?

A Kutatók Éjszakája mindenkinek szól. Az egészen fiataloktól az egészen idősekig mindenki talál magának érdekes programot. Hogy egy adott program milyen korosztálynak szól, azt a program részletes leírásából tudhatják meg. A kifejezetten gyerekeknek ajánlott programokat a programleírásoknál külön jelezzük.

Hol találom meg a részletes programot?

A honlapunkon megtaláljátok a részletes és teljes programot. Itt folyamatosan nyomon követhetitek az eseményeket és az esetleges programváltozásokat is.


Keresés:  

Örömmel jelentjük be, hogy idén is megtartjuk a Kutatók Éjszakáját!
Fontos évfordulóhoz érkezett Európa legnagyobb tudománykommunikációs rendezvénysorozata – az idei már a 10. évfordulója annak, hogy a tudomány sokszor titokzatosnak vagy a hétköznapoktól távolinak tűnő világa megmutatja a szórakoztató oldalát.
Bemutatkoznak a kutatók, és megismerhetjük azt a folyamatot, ahogy „az élet, a világmindenség meg minden” titkait megfejtik. Bepillanthatnak a látogatók különleges, máskor nem látogatható helyszínekre, megismerhetnek érdekes embereket, akik közelebb hozzák az érdeklődőkhöz a tudomány érdekességeit, aktualitásait. A rendezvény célja, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak ahhoz, hogy tudományos életpályát válasszanak, és reálisabbá tegye a kutatókról kialakult, sokszor sztereotípiákon alapuló, véleményt.
Az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramja által támogatott rendezvénysorozatot hazánkban csaknem 70 kutatóintézet, felsőoktatási intézmény, és több száz kutató aktív részvételével szervezzük meg.

A látogatók számára minden program ingyenes. Várjuk Önt is a programokon!


A projekt a Horizon 2020 keretein belül a Marie Skłodowska-Curie Action támogatásával jöhetett létre.