Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Rubik kocka kirakás oktatása


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Eszterházy Károly Főiskola

Cím: 3300 Eger, Leányka u. 4. (C épület 111-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

09:00-15:00
A program nem regisztrációköteles.


A Rubik kocka, Rubik Ernő világhíres találmánya, talán az egyik legismertebb magyar játék, amit milliók forgatnak, időről-időre új, elképesztő sebesség rekordok születnek.
A Rubik kocka kirakását bárki megtanulhatja, nem kell hozzá zseninek lenni, de kell egy kis kitartás és algoritmikusgondolkozás, ami az élet számos területén hasznunkra válik.
A Rubik kocka kirakásának megtanulása közben megtapasztalhatjuk, mennyire hasznos a problémaredukció és az algoritmikus szemlélet.
A problémaredukcióval ott szembesülünk, hogy először nem az egész kockát rakjuk ki, csak egy oldalát. Ugyanakkor ügyelni kell, hogy a kirakott oldal szélei is jók legyen. Ez az első cél. A második cél a középső csík kirakása, amihez az alapforgatást használjuk, ami talán a legnehezebb, de egy idő után akár csukott szemmel is megoldható. A harmadik cél az alsó oldal kirakása, ahol több módszer is van. Tehát a problémaredukció abban áll, hogy egy nagy problémát kisebb, egyszerűbb problémákra (egy oldal kirakása, középső csík, alsó oldal kirakása) vezetünk vissza.
Közben algoritmusokat alkalmazunk a részproblémák megoldására. Ezek az algoritmusok azt célozzák, hogy a kockának csak egy része változzon meg, és ami kész van, az már ne romoljon el. Az első oldal kirakása akár józan paraszti ésszel is megoldható, de itt is lehet gyakorolni az olyan egyszerű algoritmusokat, mint egy sarok a helyére, egy középső elem helyére rakása.
A képzés során szétszedünk egy kockát, hogy mindenki láthassa, hogy az oldalak középső elemei fixek, nem tudnak elmozdulni, tehát hozzájuk kell viszonyítani minden mást. Az is érdekes, hogy ha egy kockát fordítva helyezünk vissza, akkor az egész Rubik kockát már nem lehet kirakni.
Ez a program hagyományosnak mondhat, eddig minden Kutatók Éjszakáján nagy érdeklődésre tartott számot, kicsik és nagyok vették először a kezükbe a kockát, hogy aztán egy életre barátságot kössenek. Aki megtanulta kirakni, az a többieknek segített a lépések elsajátításában.
Az esemény végén igazi mesterfogások is sorra kerülnek, mint a kocka a kockában.


Főszereplő(k):

  • Dr. Kusper GáborVissza az előző oldalra
Keresés:  

Örömmel jelentjük be, hogy idén is megtartjuk a Kutatók Éjszakáját!
Fontos évfordulóhoz érkezett Európa legnagyobb tudománykommunikációs rendezvénysorozata – az idei már a 10. évfordulója annak, hogy a tudomány sokszor titokzatosnak vagy a hétköznapoktól távolinak tűnő világa megmutatja a szórakoztató oldalát.
Bemutatkoznak a kutatók, és megismerhetjük azt a folyamatot, ahogy „az élet, a világmindenség meg minden” titkait megfejtik. Bepillanthatnak a látogatók különleges, máskor nem látogatható helyszínekre, megismerhetnek érdekes embereket, akik közelebb hozzák az érdeklődőkhöz a tudomány érdekességeit, aktualitásait. A rendezvény célja, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak ahhoz, hogy tudományos életpályát válasszanak, és reálisabbá tegye a kutatókról kialakult, sokszor sztereotípiákon alapuló, véleményt.
Az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramja által támogatott rendezvénysorozatot hazánkban csaknem 70 kutatóintézet, felsőoktatási intézmény, és több száz kutató aktív részvételével szervezzük meg.

A látogatók számára minden program ingyenes. Várjuk Önt is a programokon!


A projekt a Horizon 2020 keretein belül a Marie Skłodowska-Curie Action támogatásával jöhetett létre.