Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Öveges Tanár Úr utódai - Fizikai kísérletek nem csak tudósoknak: Meglepő kísérletek - ismert magyarázatok, Ismert kísérletek - megylepő magyarázatok


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Ericsson Magyarország Kft.

Cím: 1117 Budapest, Irinyi József u. 4-20. (A épület, földszint, étterem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

21:20-21:50
A program nem regisztrációköteles.Vannak olyan kísérletek, például amikor régi 20 filléreseket, gémkapcsot vagy régi zsilettpengét teszünk a víz felszínére, és élvezettel nézzük, hogy ezek a tárgyak úsznak a víz felszínén, amikről úgy gondoljuk, hogy jól tudjuk a magyarázatukat, ám esetleg kiderülhet, hogy ez nem így van. (Látni fogjuk, hogy a felületi feszültséggel kapcsolatos demonstrációk mennyire látványosak, például amikor egy ember tenyerén lévő PB gázzal töltött szappanbuborékot gyújtjuk meg.)

Vannak olyan kísérletek is, például két fogyasztó soros kapcsolása, aminek az elmélete mindenki által jól ismert, de amikor az egyik fogyasztó egy voltmérő, a másik meg egy ember, és ezeket sorba kötve 230 V-ra kapcsoljuk, akkor a látvány meglehetősen hajmeresztő, míg a voltmérőn leolvasható érték talán meglepő.

Ezek mellett még más meglepő és tanulságos kísérletek is várhatóak!


Főszereplő(k):

  • Dr. Honyek Gyula (Ericsson-díjas)
  • Dr. Baranyai KláraVissza az előző oldalra
Keresés:  

Örömmel jelentjük be, hogy idén is megtartjuk a Kutatók Éjszakáját!
Fontos évfordulóhoz érkezett Európa legnagyobb tudománykommunikációs rendezvénysorozata – az idei már a 10. évfordulója annak, hogy a tudomány sokszor titokzatosnak vagy a hétköznapoktól távolinak tűnő világa megmutatja a szórakoztató oldalát.
Bemutatkoznak a kutatók, és megismerhetjük azt a folyamatot, ahogy „az élet, a világmindenség meg minden” titkait megfejtik. Bepillanthatnak a látogatók különleges, máskor nem látogatható helyszínekre, megismerhetnek érdekes embereket, akik közelebb hozzák az érdeklődőkhöz a tudomány érdekességeit, aktualitásait. A rendezvény célja, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak ahhoz, hogy tudományos életpályát válasszanak, és reálisabbá tegye a kutatókról kialakult, sokszor sztereotípiákon alapuló, véleményt.
Az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramja által támogatott rendezvénysorozatot hazánkban csaknem 70 kutatóintézet, felsőoktatási intézmény, és több száz kutató aktív részvételével szervezzük meg.

A látogatók számára minden program ingyenes. Várjuk Önt is a programokon!


A projekt a Horizon 2020 keretein belül a Marie Skłodowska-Curie Action támogatásával jöhetett létre.