Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
A nevek csodálatos és olykor meghökkentő világa. Névdivat, névörökítés, névesztétika


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Cím: 2500 Esztergom, Majer István u. 1-3. (PPKE BTK Iohanneum) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

19:00-19:30
A program nem regisztrációköteles.


A névadásban mindenkor benne van az egyéni és a korízlés, a divat és sok egyéb nyelven kívüli, társadalmi, kulturális indíték. Az előadás a magyar keresztnévadás rövid történeti áttekintésével, művelődéstörténeti háttér-információkkal jut el napjaink névadási tendenciáinak jellemzéséhez, érintve a család- és utónév viszonyát, a névdivatot, a névesztétikát, kitér az ún. csúnya nevek olykor meghökkentő jelenlétére is.


Főszereplő(k):

  • Nábrádiné Dr. Jurasek IbolyaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Örömmel jelentjük be, hogy idén is megtartjuk a Kutatók Éjszakáját!
Fontos évfordulóhoz érkezett Európa legnagyobb tudománykommunikációs rendezvénysorozata – az idei már a 10. évfordulója annak, hogy a tudomány sokszor titokzatosnak vagy a hétköznapoktól távolinak tűnő világa megmutatja a szórakoztató oldalát.
Bemutatkoznak a kutatók, és megismerhetjük azt a folyamatot, ahogy „az élet, a világmindenség meg minden” titkait megfejtik. Bepillanthatnak a látogatók különleges, máskor nem látogatható helyszínekre, megismerhetnek érdekes embereket, akik közelebb hozzák az érdeklődőkhöz a tudomány érdekességeit, aktualitásait. A rendezvény célja, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak ahhoz, hogy tudományos életpályát válasszanak, és reálisabbá tegye a kutatókról kialakult, sokszor sztereotípiákon alapuló, véleményt.
Az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramja által támogatott rendezvénysorozatot hazánkban csaknem 70 kutatóintézet, felsőoktatási intézmény, és több száz kutató aktív részvételével szervezzük meg.

A látogatók számára minden program ingyenes. Várjuk Önt is a programokon!


A projekt a Horizon 2020 keretein belül a Marie Skłodowska-Curie Action támogatásával jöhetett létre.