Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
A feledékenység és demencia neuropatológiája – vizsgálatok a Nemzeti Agykutatási Program keretében


Tudományterület: Orvostudományok

Szervező: Debreceni Egyetem

Cím: 4032 Debrecen, Nagyerdei körút 98. (Klinika I. telep) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

17:00-18:00
A program nem regisztrációköteles.


Az elbutulással járó kórképek (demenciák) legismertebb fajtája az Alzheimer-kór. A betegség kialakulásának okát pontosan ma sem ismerjük és a kezelés is leginkább csak a kórlefolyás lassítására szorítkozik. Az állatkísérletes eredmények emberi alkalmazásai sem váltották be a reményeket. Az új kérdéseket és azokra a válaszokat a  a neuropathológusok a meghalt betegek agyának vizsgálatával keresik. A kutatási módszerek, legújabb eredmények felől tájékozódhatnak az érdeklődők. 

Helyszín: Pathológiai Intézet


Főszereplő(k):

  • Dr. Hortobágyi Tibor
  • Majer Réka
  • Murnyák Balázs
  • Matolay Orsolya
  • Varkoly Gréta
  • Bencze JánosVissza az előző oldalra
Keresés:  
Demencia, agykutatás

Örömmel jelentjük be, hogy idén is megtartjuk a Kutatók Éjszakáját!
Fontos évfordulóhoz érkezett Európa legnagyobb tudománykommunikációs rendezvénysorozata – az idei már a 10. évfordulója annak, hogy a tudomány sokszor titokzatosnak vagy a hétköznapoktól távolinak tűnő világa megmutatja a szórakoztató oldalát.
Bemutatkoznak a kutatók, és megismerhetjük azt a folyamatot, ahogy „az élet, a világmindenség meg minden” titkait megfejtik. Bepillanthatnak a látogatók különleges, máskor nem látogatható helyszínekre, megismerhetnek érdekes embereket, akik közelebb hozzák az érdeklődőkhöz a tudomány érdekességeit, aktualitásait. A rendezvény célja, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak ahhoz, hogy tudományos életpályát válasszanak, és reálisabbá tegye a kutatókról kialakult, sokszor sztereotípiákon alapuló, véleményt.
Az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramja által támogatott rendezvénysorozatot hazánkban csaknem 70 kutatóintézet, felsőoktatási intézmény, és több száz kutató aktív részvételével szervezzük meg.

A látogatók számára minden program ingyenes. Várjuk Önt is a programokon!


A projekt a Horizon 2020 keretein belül a Marie Skłodowska-Curie Action támogatásával jöhetett létre.