Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Tájformáló erők - folyóvizes és szélcsatornás laboratóriumi kísérletek


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Debreceni Egyetem

Cím: 4032 Debrecen, Egyetem tér (DE - Kémiai Épület (Egyetem tér 1.)) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
14:00-15:00
Szabad helyek száma: 0
A jelentkezés lezárult.
15:00-16:00
Szabad helyek száma: 3
A jelentkezés lezárult.
16:00-17:00
Szabad helyek száma: 0
A jelentkezés lezárult.
17:00-18:00
Szabad helyek száma: 4
A jelentkezés lezárult.


Kíváncsi vagy miképp formálják a folyók és a szelek a hegységeink, síkságaink felszínét a hosszú évezredek folyamán? Tudod-e milyen tényezők okoznak gátszakadást árvíz idején? Végignéznéd, hogyan képződik egy delta-torkolat, vagy hogyan alakult ki a Grand Canyon? Gondolkodtál már azon, hogy szeles időben miért olyan sok a por Debrecenben? És azon, hogy hogyan mozognak a homokbuckák? Ezekre és más érdekes kérdésekre is választ adó látványos bemutató részese lehetsz a DE – Folyóvizes laboratóriumában, mely egy 10x3 méteres, 2,5 m mélységű terepasztal, ahol térben kicsinyítve és időben felgyorsítva vizsgálható a folyóvízi felszínformálás. Megfigyelhetők a völgyfejlődés, a terasz, hordalékkúp- és deltaépülés sajátosságai. Az üledékréteg alatt elhelyezett szerkezet segítségével a belső erők hatását tudjuk bemutatni: a terepasztal egyes részei kiemelhetők, stabilizálhatók és süllyeszthetők. Emellett a szélcsatornával lehetőségünk van megvizsgálni, hogy a különböző talajtípusok hogyan viselkednek erős szélben, és mindez milyen kapcsolatban van a felszíni formákkal és mezőgazdasági termeléssel. 
További információk és fotógaléria a Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék honlapján:
 

http://geogis.detek.unideb.hu/drupal/?q=hu/node/98

A program helyszíne, helyszínei

Kémia Épület Földtudományi Intézet laboratóriuma


Főszereplő(k):

  • Dr. Négyesi Gábor
  • Dr. Tóth Csaba
  • Bertalan LászlóVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: