Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
DNS-javító fehérjék életbevágó szerepe/Vital role of DNA repair proteins


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Cím: 1111 Budapest, Gellért tér 4. (Ch épület 201-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
16:00-16:50
Szabad helyek száma: 11
A jelentkezés lezárult.


Az előadás az örökítő anyag, azaz a DNS károsodásainak - elsősorban a DNS-beli uracil nevű anyag - és azok javító mechanizmusainak kutatásába nyújt betekintést. Ha az uracil megjelenik a DNS kettős spirálszerkezetében, akkor ott hibás kapcsolódásokat eredményezhet, de bizonyos DNS hibajavítók ezt képesek kijavítani, így védve meg bennünket számtalan betegségtől.

Ezen „DNS karbantartók” megismerése fontos előrelépést eredményezhet a daganatos megbetegedések kezelésében, ugyanis személyre szabhatóvá teheti a tumorellenes kemoterápiákat, ezáltal csökkenthető lenne azok mellékhatásainak egy része. A DNS-javító mechanizmusok kutatása elvezethet számos fertőző betegséget okozó mikroorganizmus elleni újszerű hatóanyagok azonosításához is.


Vital role of DNA repair proteins

The presentation focuses on maintaining the genetic sanity of the organisms, and reveals the role of an unusual building block, uracil, of the DNA in its repair processes. The presence of uracil causes several diseases which are protected by various repair pathways. Following the DNA maintenance mechanisms, there can be developed new drugs again severe diseases like different types of cancer, Staphyllococcus, tuberculosis and malaria.


Főszereplő(k):

  • Dr. Szüts DávidVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: