Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Laborlátogatás: Legyél Te is biomérnök!


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Cím: 1111 Budapest, Gellért tér 4. (Ch épület 1. emelet 150. ) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
15:00-17:00
Szabad helyek száma: 2
A jelentkezés lezárult.
17:30-19:30
Szabad helyek száma: 2
A jelentkezés lezárult.


Mit csinál egy biomérnök? Sok más egyéb mellett alaposan utánajár annak, hogy mi az, amit megeszünk, leás a DNS legmélyebb bugyraiba, fehérjét kristályosít, gyógyszerek készítéséhez nyújt segítséget. Gyere el laborlátogatásunkra, és ismerkedj meg munkánkkal testközelből!

Gyülekező:

Ch épület, 1. emelet 150. előtt (Figyeljék az épületben kihelyezett iránymutató táblákat!)

A laborlátogatás 4 állomásból épül fel, forgószínpad-szerűen zajlik, egy időben 4 db 10 fős csoporttal. A laborlátogatást kétszer tartjuk meg.


What do bioengineers do? Among many other things, they are investigating thoroughly what we eat, digging into the deepest parts of DNA, crystallizing proteins and helping to find new medicines. Visit our laboratories and get an up-close insight into our work.


Élelmiszerek érzékszervi vizsgálata

Mi alapján tudom eldönteni, hogy finom-e egy étel? Az érzékszerveink hogyan segítenek ebben? Hogyan dolgozik egy profi bíráló? Vajon én is különbséget tudok tenni? Gyere el, és próbáld ki magad!

Sensory analysis of foods

How can I decide that a food is delicious or not? How do our senses help us to make this decision? How does a professional sensory judge work? Can I notice such differences judges do? Join our laboratory practice and try your abilities.


A búzaszemtől a kenyérig

Hogyan is készül a kenyér? – merülhet fel bennünk a kérdés mindennapi bevásárlásaink, étkezéseink során. A laborlátogatás ezen állomásán a kenyérsütés folyamatát fedezhetik fel az érdeklődők lépésről-lépésre, a búzaszemtől elindulva egészen a kemencéből előhúzott friss kenyérig. Emellett látogatóink megismerkedhetnek a kenyér bélzetének kialakításáért felelős fehérjék vizsgálati módszereivel, valamint lehetőségük lesz felmérni tudásukat a gabonák és élelmiszerek témakörében.

From wheat grain to bread

How is bread made? - we ask during our daily shopping and meals. At this station of the laboratory visit our guests will discover the process of bread-making step-by-step, from wheat grain to fresh bread directly from the oven. Besides our visitors will get to know the analytical methods of proteins in bread and they will have the opportunity to test their knowledge in fields of cereals and foods.


Miről árulkodnak a fehérjemolekulák röntgenképei?

Hogyan jutunk el a DNS kódtól a fehérje háromdimenziós szerkezetének megjelenítéséig? A laborgyakorlat alatt a fehérjék kristályosításának titkaiba, mikroszkópos vizsgálatába lehet betekintést nyerni.  Emellett bemutatásra kerül, hogy a röntgenképekből kinyerhető adatsorból hogyan építhetők fel ezek a látványos szerkezetek, illetve számítógépes szoftverekkel genetikai módosításokba, gyógyszermolekulák illesztésébe is belekóstolhat a látogató.

What can we find out from the X-ray pictures of the proteins?

How do we get from a DNA sequence to a 3D structure of the protein? During the practicals we present the tricks of protein crystallization, microscopic examination. Nevertheless we present how we calculate and visualize the protein structures, there is chance to perform by softwares genetic manipulations and pharmaceutical drug design.


Hogyan dolgozzunk mikroorganizmusokkal?

Hogyan vehetjük rá a mikroorganizmusokat, hogy nekünk dolgozzanak? Mi az a fermentáció? Hogyan állíthatunk elő xilitet élesztők segítségével? A laborlátogatás során egy működő fermentációs rendszer bemutatásán keresztül kaphatsz választ ezekre a kérdésekre.

How to work with microorganisms?

How can we encourage microorganisms to work for us? What is fermentation? How can we produce xylitol by using yeasts? During the visit of our laboratory you will get the answers and a working fermentation system will be demonstrated.

Résztvevők:
Dr. Barta Zsolt, Dr. Fehér Csaba , Dr. Gergely Szilveszter, Dr. Nagy Gergely Nándor, Dr. Tömösközi Sándor, Dr. Török Kitti, Dr. Vértessy G. Beáta, Bánfalvi Ágnes, Bata Zsófia, Fehér Anikó, Hajas Lívia, Izsó Eszter, Kozma Bence, Kőhegyi Bianka, Langó Bernadett, Leveles Ibolya, Matejka Judit, Németh Renáta, Nyíri Kinga, Schall Eszter, Szabó Éva

 


Főszereplő(k):
Vissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: