Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
A valóság „odaát” van? Sámánoktól a dizájner drogokig.


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Cím: 1111 Budapest, Gellért tér 4. (CH épület Ch Max tanterem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

20:00-21:00
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


Kik voltak a sámánok? Tényleg kaput tudtak nyitni a „másik” világba? Valóban közvetítettek a látható és láthatatlan világ között? Uralták a szellemeket, természetfölötti módszerekkel gyógyítottak? Sok leírás szerint a sámánok képesek voltak "túllépni az emberi korlátokon és szabadon közlekedtek oda-vissza a különböző tér-idő síkok közt."

De hogyan voltak képesek mindezekre? Hogyan kerültek transzba? E sok-sok kérdés felvetésekor kerülnek előtérbe a tudatmódosító szerek, melyek a sámánok egyik eszközeként szolgáltak és amelyek többsége természetes szerves anyag.

A természetes szerves anyagok növények, fák, gombák és más élőlények különböző részeiben találhatók. A Földünkön élő sokféle vegetáció valóságos tárháza azoknak a molekuláknak, melyek valamilyen hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Jótékony molekulák is tartoznak ide, de károsak is lehetnek, mérgezőek, sőt halált is okozhatnak.
Egy kis ugrás és már a kábítószerekhez jutunk! A határ igen keskeny, de most elsősorban azokat az anyagokat tekintjük át, melyeket a sámánok feltehetően használhattak rituáléjuk során.

Az előadásban szó esik a sámánok szereiről, veszélyes, akár gyilkos növényekről és a sámánvilág főzeteiről. Beletekintünk röviden a „klasszikus” szerek világába, de fő célunk azok az ismert és ismeretlen vegyületek bemutatása, amelyeket dizájner drogoknak neveznek és amelyek robbanásszerű terjedése kapcsán egyre több érthetetlen és értelmetlen haláleset történik.

 


Főszereplő(k):

  • Dr. Hazai LászlóVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: