Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Anyagi intelligencia? Különleges anyagok


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Cím: 1111 Budapest, Műegyetem rakpart 3. (Központi épület aula) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

17:00-22:00
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


A kiállításon különleges, a megszokottól eltérő tulajdonságú anyagokkal ismerkedhet meg a látogató. Néhány gyakorlati alkalmazást is meg lehet tekinteni, olyan példákat mutatunk be, melyek jelentős orvosi, orvos-biológiai, gyógyszerészeti, alkalmazásokat tesznek lehetővé.

A modern anyagtudományban már nem kizárólag a legjobb szerkezeti tulajdonságokkal rendelkező anyagok kifejlesztése az elsődleges cél. Tudatosan, tervezett módon állítunk elő anyagokat, melyekben sokszor eltérő fizikai tulajdonságokat kapcsolunk össze egy anyagi rendszeren belül.  A környezettel való aktív kapcsolat jellemző tulajdonsága ezeknek az anyagoknak; egyes környezeti hatások (pl. hőmérséklet) kismértékű megváltozására tulajdonságaik ugrásszerű megváltoztatásával gyors és megfordítható választ adnak. A bemutatón találkozhatnak pl. emlékező fémekkel, mágneses folyadékkal és polimer gélekkel.

A polimer géleket az intelligens anyagok közé soroljuk, mert nincs még egy olyan anyagi rendszer, amely ily sokféle környezeti hatásra reagálna. Ilyenkor a térfogatuk változása mellett megváltozik az ettől függő összes tulajdonságuk is, jelentős mértékben módosulhatnak az optikai, mechanikai és transzport tulajdonságok. A cél, hogy ezt minél jobban kihasználjuk. A lehetséges felhasználási területek száma igen széleskörű: a humánbiológiai alkalmazásoktól kezdődően – szabályozott hatóanyag leadás, mesterséges szövetek létrehozása – a szennyvíztisztításig igen széles a spektrum.

 


Főszereplő(k):

  • Németh Csaba
  • Szilágyi Barnabás Áron
  • Sári GrétaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: