Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Könyvtári séta


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Cím: 1111 Budapest, Budafoki út 4-6. (BME OMIKK) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

18:55-19:25
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.
20:25-20:55
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.
21:25-21:55
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


Látogasson el hozzánk, hogy megismerje az ország egyik legrégebbi szakkönyvtárának legendákkal övezett történetét!

A BME OMIKK (Budapesti Műszaki Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár) két nagy múltú könyvtár, a Műegyetemi Könyvtár (1848- ) és az Országos Műszaki Könyvtár (1883- ) egyesülésével jött létre  2001-ben.

Magyarország legnagyobb műszaki szakkönyvtárának és anyaintézményének, a Műegyetemnek a kapcsolatát jól szimbolizálja az épületek campuson belüli elhelyezkedése: a könyvtárat köldökzsinórként köti össze egy zárt folyosó az egyetem központi épületével. Érdekesség, hogy a műegyetem polgárai körében csak Sóhajok hídjaként emlegetett átjáró a Velencei névrokonától eltérően nem bíróságról a börtönbe átkísért emberek sóhajáról, hanem a vizsgára igyekvő hallgatók sóhajtozásáról kapta a nevét. Napjainkban tanulási térként funkcionál, ahol a hallgatók egyénileg és közösen készülnek  egy-egy beadandó dolgozatra vagy zárthelyire.

A könyvtár jelenleg másfél millióra duzzadt állományában igazi könyvritkaságok, ősnyomtatványok is megtalálhatók, ilyen például a nagyon értékes Regiomontanus- féle latin nyelvű öröknaptár, amelynek kiadása megelőzte az 1491-es legrégibbnek tartott ún. augsburgi kalendáriumot.

Könyvtártúránk résztvevőjeként Ön is megcsodálhatja a 400 m2 alapterületű, közel 300 férőhelyes neogótikus nagyolvasótermünket, amelynek 16,5 méter magas, csak téglából kirakott ívközű hálóboltozata a legnagyobbnak számított a maga korában. Tudta, hogy a terem nagysága hasonló méretű, mint a Csehországban található híres Vladislav terem?

Többszintes raktárunkban barangolva lapozzon bele régi könyveinkbe, miközben túravezetőink tolmácsolásában többek között fény derül a falnál árválkodó szék történetére, ki és mikor forgatott filmet olvasótermeinkben, valamint hogy milyen óvintézkedések szükségesek a Duna áradásakor a mélyraktárunkban.

Az érdeklődők a könyvtártúra előtt 20 perces, fényjátékkal egybekötött előadáson ismerhetik meg, hogy milyen volt a Nagyolvasónk falát díszítő szekkó és a Róth Miksa által tervezett színes üvegablakok.

Gyülekezési pont: BME OMIKK aula

 


Főszereplő(k):
Vissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: