Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Hidrobiológia - vizeink titokzatos világa


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Debreceni Egyetem

Cím: 4032 Debrecen, Egyetem tér (Ökológia épület) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

18:00-22:00
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


A víz az élet alapja, ugyanakkor a legveszélyeztetettebb és legkorlátozottabban rendelkezésünkre álló környezeti elem. Nincs olyan természetes víz a Földön, amiben valamilyen élet ne lenne. A vizek minőségével és a vízi élőlényekkel való foglakozás a hidrobiológusok feladata.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán 2003-ban jött létre az ország első Hidrobiológiai Tanszéke. A Kar 2009-ben indította a Hidrobiológus mesterképzést, melynek keretében éppen 2016-ban adtuk át a 100. mesterdiplomát. A szakon végzettek alkalmasak minden olyan munkakör betöltésére, amihez a víznek, a vizek minőségét meghatározó tényezőknek, vagy a vízi élőlényeknek ismerete szükséges.

A tanszék a „Kutatók Éjszakája 2016” program keretében először nyitja ki kapuit az érdeklődők számára. A látogatók rendelkezésére áll a tanszék teljes infrastruktúrája, megismerkedhetnek mindazokkal a korszerű eszközökkel, amelyekkel a vizek minőségét és a csodálatosan változatos élővilágát vizsgálni lehet. Korszerű mikroszkópok segítségével élő „közvetítésben” nyerhetnek bepillantást egy-egy csepp víz gazdag élővilágának életébe. Szakemberek segítségével azonosíthatnak a vizeinkben tömegesen előforduló, de szabad szemmel láthatatlan fito- és zooplankton fajokat. Interaktív módon maguk határozhatnak meg szabad szemmel már látható (makroszkópikus), de életmódjuk következtében többnyire csak a velük foglalkozó a szakemberek által ismert üledéklakó gerinctelen állatokat, pedig ők a vizek minőségi változásainak egyik legfontosabb jelzői. Az érdeklődők játékos formában ismerkedhetnek hazai halfajokkal, vagy nézhetnek a vizek életét bemutató kisfilmeket.

A program során a tanszék oktatói és PhD ösztöndíjasai készséggel válaszolnak minden érdeklődő kérdésre.

 

Közreműködnek: Dr. Nagy Sándor Alex, Dr. Grigorszky István, Kaszáné Dr. Kiss Magdolna, Dr. Szabó László József, Dr. Bácsi István, Dr. Antal László, Gyulai István, Berta Csaba, Bodor Tímea, Vincze András, Dobronoki Dalma, Nyeste Krisztián József, Somlyai Imre


Főszereplő(k):

  • Dr. Nagy Sándor Alex
  • Dr. Grigorszky István
  • Kaszáné Dr. Kiss Magdolna
  • Dr. Szabó László József
  • Dr. Bácsi István
  • Dr. Antal László
  • Gyulai IstvánVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: