Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
„Tükröm, tükröm, mondd meg nékem....” Valóság és tévhitek a tehetségesek személyiségéről


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Debreceni Egyetem

Cím: 4032 Debrecen, Egyetem tér (DE - Főépület (Egyetem tér 1.)) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
16:00-17:30
Szabad helyek száma: 0
A jelentkezés lezárult.


„Tükröm, tükröm, mondd meg nékem....” Valóság és tévhitek a tehetségesek személyiségéről

A program résztvevői hallhatnak egy friss kutatási összefoglalót arról, hogy milyen sémákkal rendelkeznek a tehetséges középiskolások. A sémák a szülői visszajelzések és a korai tapasztalatok alapján kialakult pozitív vagy negatív tartalmú állítások (pl. Sikeres vagyok, Értéktelen vagyok), melyek meghatározzák életünk alakulását. A tehetségeseknél vizsgáltuk pl. az önfegyelem, elismerés hajszolása, feljogosítottság, érzelmi gátoltság, hiperkritikusság sémákat, és ezek kapcsolatát a tehetségesek jövőképével, elvárásaikkal és terveikkel. Továbbá kíváncsiak voltunk arra, hogy az intellektuális tehetségek milyen mértékű érzelmi intelligenciával rendelkeznek, ennek függvényében milyen módon reagálnak az élet kihívásaira és nehézségeire. Érdekességeket hallhatnak arról, milyen személyes tulajdonságaik nehezítik a tehetséges fiatalok életét, milyennek látják őket mások, és ők saját magukat, és milyen a környezetüknek a velük való együttélés. 
A kutatócsoportban dolgozó MA hallgatók bekapcsolódásával lehetőség nyílik rövid kérdőívek kitöltésére, amiből kiderül a részt vevőre milyen mértékben jellemzők olyan tulajdonságok, melyek gyakrabban vannak jelen tehetségeseknél. Az érdeklődők játékos formában önismereti élményre tehetnek szert arról, hogy milyen helye és szerepe van a tehetségnek a saját életükben.
Bemutatkozik egy nem tipikus tehetségképbe illeszthető fiatal és a mentora. Beszélnek arról, hogyan alakult ki a kölcsönös szimpátia és a közös munka, a kezdetben motiválatlan, önmagában nem bízó ifjú tehetséggel, és hogy milyen folyamaton ment keresztül a tehetség identitás elfogadásáig. Lehetőség nyílik velük interaktív beszélgetésre, érdeklődő kérdések feltevésére.


Főszereplő(k):

  • Dr. Pataky Nóra
  • Nagy E. Viktória
  • Kiss ZsófiaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: