Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
A tyúktojástól az őssejtekig


Tudományterület: Orvostudományok

Szervező: Debreceni Egyetem

Cím: 4032 Debrecen, Nagyerdei körút 98. (Klinika I. telep) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
17:00-20:00
Szabad helyek száma: 1
A jelentkezés lezárult.


Munkacsoportunk évek óta foglalkozik a porcképződés kísérletes tanulmányozásával. A program során rövid bevezető előadásban ismertetjük a vázrendszer szöveti felépítését, részletesen szólunk a porcszövetről, annak biológiai tulajdonságairól. Megismertetjük a hallgatósággal a porcképződés fő lépéseit és bemutatjuk, hogy milyen kísérletes megközelítéseket lehet alkalmazni annak jobb megismerésére. Kitérünk az utóbbi két évtized egyik legkomolyabb orvosi felismerésének, a felnőttkori őssejtek mibenlétének a bemutatására és ismertetjük azok gyógyászati felhasználásának lehetőségeit. A laboratóriumban a résztvevők megismerkedhetnek a szövettani metszetek készítésének és festésének lépéseivel, bemutatjuk, hogyan lehet csirkeembriókból porcszövet képzésére alkalmas szövettenyészeteket létrehozni. Eközben bemutatjuk a sejttenyésztő laboratóriumot is. A csirkeembriók végtagtelepeinek operáló mikroszkóp segítségével történő eltávolításában a hallgatóság is részt vehet. Ugyancsak megtekinthetnek az érdeklődők őssejttenyészeteket is.

Helyszín: Anatómiai Intézet könyvtára és II. emeleti laboratóriumai


Főszereplő(k):

  • Dr. Juhász Tamás
  • Dr. Zákány Róza
  • Takács Roland
  • Hajdú Tibor
  • Karanyicz Edina
  • Vágó Judit
  • Bíróné Barna KrisztinaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: