Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Orvosbiológiai jövőtechnológiák: elektronikai génszekvenálás, rendszeralapú egészségügyi adatelemzés, orvosi szakértői rendszerek / Biomedical future technologies: electronic genetic sequencing, systems-based data analysis, medical expert systems


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Magyar tudósok krt. 2. (I épület E szárny II. emelet, 224-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
16:00-16:40
Szabad helyek száma: 36
A jelentkezés lezárult.
17:00-17:40
Szabad helyek száma: 13
A jelentkezés lezárult.
18:00-18:40
Szabad helyek száma: 3
A jelentkezés lezárult.


Az orvosbiológiai kutatásokat alapjaiban formálják át az új molekuláris biológiai méréstechnikai eljárások és az általuk generált nagy mennyiségű, átfogó adat. Mindennapjainkat is elérő példái ennek a modern genetikai szekvenálási méréstechnikák. Ezek közül az ismertetés során bemutatunk egy elektronikai alapú genetikai szekvenálási eljárást, amely a mintaelőkészítést és így az általános használatot is drasztikusan leegyszerűsíti. A molekuláris szintű, kutatási adatok mellett egyre nagyobb szerepet töltenek be az olyan adatok is, amelyek a népesség egy átfogó részét fedik le és teljes körű egészségügyi, klinikai és gyógyszerfogyasztási adatokat gyűjtenek, valós életből származó adatokkal kiegészítve. Az ilyen jellegű adatgyűjtést a viselhető elektronikai eszközök és a támogatott életvitel technológiáinak az elterjedése is segíti. Ez az új, sokrétű, a népességnek akár milliós részét lefedő, esetenként akár megfigyelések millióit tartalmazó egészségügyi adathalmaznak az elemzése új lehetőségek sorát nyitja meg. Különösen fontos lehetőség a rendszerszintű, összetett összefüggések felderítése, mint például a genetikai adottságok, környezeti tényezők és a személyes döntések együtteseinek a vizsgálata, illetve ezek egészségmegőrzésre, betegségek megelőzésére vonatkozó hatásának a megértése. Bemutatónk második részében a hálózati-rendszerszintű adatelemzést és az orvosi szakértői rendszerek működését mutatjuk be valós példákon.


New molecular measurement technologies, particularly in genetics, fundamentally changed the way of biomedical research by the generation of massive amount of data. The genetic sequencing technologies are already present in clinical practice. In our presentation we will summarize an electronic  sequencing methodology, which drastically simplified the sample preparation and general use. Beside of molecular „big data” sets, the focus has been shifting towards the collection of real-life data in very large populations, covering information about life style, environment and general health state, including detailed information about morbidities and drug usage. This collection is supported by the spread of wearable electronic devices and other supportive technologies of ambient assisted living. This novel “big health data” provides an unprecedented opportunity for a systems-based investigation of genetic, personal, environmental and societal aspects of health, ageing and diseases. In the second part of our overview, we will discuss the role of network-based and systems-based data analysis and real-life applications of medical expert systems.
You can be acquainted with the following:
• an electronic genetic sequencing methodology (Oxford Nanopore),
• idea of systems-based analysis of heterogeneous health data (Bayesian networks, Bayesian statistics),
• foundation of medical expert systems (biomedical decision support).


Főszereplő(k):

  • Sárközy Péter
  • Gézsi András
  • Dr. Antal PéterVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: