Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Globális válság - lokális gyógyszerek


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Magyar Tudósok körútja 2. (Q épület A szárny 407-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

18:00-19:00
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


A 2007-ben az USA-ból kiinduló pénzügyi válság globális gazdasági következményekkel járt. A II. VH utáni időszakban példa nélkül álló módon, világszinten csökkent a kibocsátás, egyúttal csökkent a foglalkoztatottság, jelentősen visszaesett a kereskedelem. Rövidesen olyan szuverén államok kerültek bajba, amelyek gazdasága, pénzügyi intézményei a krízis epicentrumát adó amerikai jelzálogpiaccal nem vagy alig voltak kapcsolatban, mint például Izland, Magyarország vagy Görögország. Közel egy évtizeddel az események kezdete után sem tartunk ott, hogy az ügyet már a gazdaságtörténet részeként tekinthetjük. A jelenlegi politikai ügyek ugyan "ellopják a show-t", de a háttérben Európa több országa, illetve annak pénzügyi rendszere súlyos gondokkal küzd.  A svájci jegybank árfolyampolitikai ámokfutása kikezdte a szakmai renoméját és a svájci gazdaság robusztusságát.  Japán újabb és újabb godzilla méretű gazdasági mentőcsomagokkal próbál egyre reményvesztettebben küzdeni a menthetetlennel szemben.  A kínai pénzügyi rendszert az állami erőforrások korlátlan támogatása tartja egyben. Az USA jegybankja, a FED által két éve meghirdetett normalizálódási (normális monetáris viszonyokhoz való visszatérési) programja egyhelyben topog, az elemzők egy része szerint egyelőre el is lehet felejteni azt. Bár kétségkívül voltak nemzetközileg összehangolt gazdaságpolitikai válaszok a válságot követően a problémák rendezésére, azonban jellemzően az egyes régiók, országok időben nagy eltérésekkel, sokszor más országok, régiók bajait súlyosbító lépéseket tettek. Nem véletlenül lehetett egyre többet hallani a devizaháború vagy a "tedd koldussá a szomszédodat gazdaságpolitikája" kifejezéseket az elemzésekben. Feltehetjük tehát a kérdést, hogy segítik vagy épp ellenkezőleg egymást generálják a nem összehangolt pénzügyi válságkezelő lépések, avagy egy helyi tünet kezelésére beszedett gyógyszer mellékhatása miatt kell-e egy másik orvosnál újabb gyógyszert felíratnunk? Az előadás célja, hogy ezt a kérdést az elmúlt évek makropénzügyeinek a példáin keresztül mutassa be az érdeklődőknek.


Főszereplő(k):

  • Pál TamásVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: