Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Felelősek lehetünk-e szokásainkért és előítéleteinkért? – rigolyák és erkölcsi ítéletek a kognitív idegtudomány tükrében


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Cím: 1111 Budapest, Budafoki út 4-6. (BME OMIKK Gazdaság- és Társadalomtudományi Olvasó (GTO)) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
20:00-20:50
Szabad helyek száma: 4
A jelentkezés lezárult.


Felelős cselekedeteinkért dícséretben vagy büntetésben részesülhetünk. Ehhez sokak szerint azonban arra van szükség, hogy szabadok legyünk, azaz elkerülhessünk olyan cselekedeteket, melyeket nem szeretnénk végrehajtani, amihez pedig elengedhetetlen tudni, hogy éppen mit is csinálunk. Éppen ezért az alvajárókat sem szoktunk elmarasztalni cselekedeteikért, hiszen ezeket úgynevezett automatizmusok irányítják, nem pedig tudatos döntések. Az utóbbi évek kognitív idegtudományos kutatásai alapján azonban úgy tűnik, hogy sok esetben mi magunk sem tudjuk beazonosítani cselekedeteink mozgatórugóit, mivel agyunk, hogy spóroljon kognitív erőforrásainkkal, ébrenlétünk során is gyakran automatizmusok segítségével vezérli viselkedésünket. Ezeknek az automatizmusoknak pedig sok esetben mi magunk sem vagyunk tudatában. Felmerül tehát a kérdés, hogy milyen kognitív háttérrel kell rendelkeznie felelős cselekedeteinknek és hogy vajon lehetségesek-e egyáltalán olyan cselekedetek, melyek összeegyeztethetőek az erkölcsi felelősség fogalmával.


Főszereplő(k):

  • Gyarmathy ÁkosVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: