Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Beton a vízen - előadás


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Cím: 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 2-4. (ÉL laboratórium 1. emelet (Czakó Adolf Labor)) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

16:00-16:30
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.
18:00-18:30
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


Úszik-e a beton? A kérdésre a válasz nyilvánvalóan igen, gondoljunk pl. az olajfúró szigetekre. Ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy építenénk-e hajót betonból, sőt, építenénk a hajót betonból úgy, hogy ponyvából készítjük a zsaluzatot, a válasz várhatóan kevésbé egyöntetű.

Pedig semmi akadálya. A beton úszik a vízen és hajót is lehet, sőt szoktak is építeni belőle. Az ötlet ráadásul nem is új keletű, az első betonhajó több, mint 150 éve készült. A kérdés inkább az, hogy hogyan - illetve, hogy miért. A Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék Czakó Adolf Laborjába ellátogatók ezekre a kérdésekre kaphatnak választ előadások és látványos kísérletek segítségével. A látogatókat a tanszék hazai kupagyőztes betonkenu építő csapatának tagjai vezetik be az úszó beton rejtelmeibe. Szó lesz a megfelelő forma, anyag és technológia kiválasztásának fontosságáról, az innováció szerepéről, sőt, a résztvevők saját betonkenukat építhetnek, melyeket vízpróbával tesztelünk.


Főszereplő(k):

  • Dr. Hegyi Dezső
  • Gáspár Orsolya
  • Kiss Benedek GyörgyVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: