Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Spagetti western


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Debreceni Egyetem

Cím: 4032 Debrecen, Egyetem tér (DE - Főépület (Egyetem tér 1.)) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

19:00-20:00
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


Spagetti western


Az idegen kultúrákhoz vezető egyik fontos út a konyhán át vezet, más népek életét ételeiken, gasztronómiájukon keresztül is igyekszünk megismerni. A globális kultúrában a világ legkülönfélébb kulináris hagyományai forgalmazódnak hazánkban is, ezek közül az egyik legsikeresebb, legnépszerűbb a mediterrán, az olasz konyha. A pizza, a cappuccino, a spagetti immár a magyar étkezési szokások hétköznapi eleme. De mit szólna egy olasz ahhoz, ahogy mi készítjük ezeket az ételeket? Vajon olasz étel-e az, amit mi annak mondunk? A konyhai alapanyagok, a receptek és egyáltalán a kulturális javak csereberéje során hogyan alakulnak át, hogyan nyernek más értelmet egy kultúra produktumai? S mindez hogyan alakítja a más kultúrákról való tudásunkat, képzeteinket, sztereotípiáinkat, illetve előzetes tudásaink, sztereotípiáink hogyan formálják át a hozzánk érkező új árukat, szokásokat?
Az Olasz Tanszék és a Pepe Panini közös programján egy tipikus – és náluk gyakran félreértett – olasz étel, a ’spaghetti alla carbonara’ elkészítése során, az olasz gasztronómia és annak magyar jelenléte kapcsán a mai kultúratudomány fontos alapkérdései is szóba fognak kerülni.

Helyszín: Pepe Panini kávézó (egyetemi templom, alagsor)


Főszereplő(k):

  • Dr. Puskás IstvánVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: