Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
A búza és más gabonák helye és szerepe a kultúránkban és a táplálkozásban / Role of wheat and other cereals in our culture and diet


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Cím: 1111 Budapest, Gellért tér 4. (Ch épület 201-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
15:00-15:50
Szabad helyek száma: 55
A jelentkezés lezárult.


Búza és kenyér. Alapélelmiszer, stratégiai gazdasági tényező, kultúránk része. Tudunk-e eleget róla? Hogyan alakult ki a búza- és általában a gabona alapú táplálkozás? Mit „tud” a búza, amire egyetlen más növény termése nem képes? Milyen táplálkozástani értéket képvisel, hol a helye és mi a szerepe az egészséges táplálkozásban? Mitől függ a búza- és lisztminőség? Jelent-e a búza és általában a gabonafogyasztás egészségügyi vagy élelmiszerbiztonsági kockázatot? A lisztérzékenységről, búzaallergiáról és a toxinokról - őszintén. A közönséges búza (Triticum aestivum) alternatívái: „ősi” búzafajok, durumbúza, egyéb, kisebb mennyiségben használt gabonák (pl. rozs, köles, cirok) és álgabonák, mint például az amaránt. A feldolgozóipar (sütő- és tésztaipar, cukrászat, gasztronómia) valamint az ember, mint fogyasztó örök dilemmája: a hagyományőrzés és innováció egyensúlya. Milyen fogyasztói igények és fejlődési irányok azonosíthatóak a 21. század gabonaiparában? Ilyen és hasonló témákat járunk körül, illetve ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat közösen az előadáson.

Az előadás időtartama 60 perc, az ezt követő 15 percben a résztvevők kérdezhetnek az előadótól.Wheat and bread. Staple food, strategic economic factor, a part of our culture. Do we have enough knowledge about it? How did the wheat- and cereal-based diet evolve? Why is wheat more special than any other plant? What kind of nutritional value it represents, what is its role in a healthy diet? What are the factors affecting the quality of wheat and flour? Does the consumption of wheat and other cereals pose any health or food safety risk? About celiac disease, wheat allergy and toxins- openly. The alternatives of common wheat (Triticum aestivum): „ancient” wheat species, durum wheat, other underutilized cereals (e.g. rye, millet, sorghum) and pseudocereals, e.g. amaranth. The eternal dilemma of industry (bakery products, confectionery, gastronomy) and consumers: the balance of tradition and innovation. What kind of consumer demands and development trends can be identified in the cereal industry of the 21st century? We will discuss these topics and will be trying to find answers to these questions together during this lecture.


Főszereplő(k):

  • Dr. Tömösközi SándorVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: