Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Erkölcs a mesékben, mítoszokban és a valóságban


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Károli Gáspár Református Egyetem

Cím: 1088 Budapest, Reviczky u. 4 (322-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

18:00-19:00
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


Az interaktív előadás a Magyar Pszichológiai Társaság 2013. évi Országos Tudományos Nagygyűlésén elhangzott bemutató bővített, népszerűsítő, ismeretterjesztő változata. Célja annak bizonyítása, hogy a népmesék tartalmi és szerkezeti változásai az emberiség egyetemes gondolkodását tükrözik, fejlődésének kulcsai. Az erkölcsi változások, a szabályok – köztük a tiltások egyéni és a társadalmi betartása és/vagy megszegése – a túlélést, a fejlődést és a jóllétet szolgálják, amelyeket az előadó interkulturális kutatási eredmények közlésével, direkt és indirekt módszerekkel bizonyít.

 

A módszertan V. J. Propp orosz varázsmesék morfológiai elemzési eljárásán és korszerű, időtálló pszichológiai kutatási eredményeken alapszik. Ezek segítségével újraértelmezetté válnak olyan történetek, mint a bibliai bűnbeesés, az egyiptomi Halottak könyvének a megmérettetésről szóló része.  Két közismert hazai népmesével részben igazolja, hogy a tiltások szabályrendszere többféle mesetípus közös jellemzője. Az erkölcs, a szabályok kezelése, megszegése a társadalmi és az egyedfejlődés együttes kulcsai. Az egyedfejlődés részeként a kisgyermek- és a kamaszkori dackorszak hátterében a kompetencia, az autonómia és a kapcsolódás szükségletei találhatók. Ezek többféle módon történő megvalósulása, harmonikus összhangja, teljessége a szabad akarattal, az ellenállással kiegészülve mindenki önbecsüléséhez szükséges.  Az előadás záró része az erkölcsi szabályok megszegéséről, felméréséről, gyakorlatáról szól, amely növeli a hallgatói saját élményt.  A mesei szerkezet híven tükrözi a psziché erkölcsi szabályozási folyamatait, szerepét, kapcsolatát a valósággal. A társadalmi változásokhoz vezető hatását két – a napi pedagógiai gyakorlatot bemutató – kisfilmmel, Lót leányai bűnének történetével, egy kb. öt-hatezer éves pápua mesével, hazai vizsgálatok eredményeinek, mindennapi gyakorlatból vett események ismertetésével valamint Alaptörvényünk egy részletével illusztrálja. Ezután a hallgatók – önkéntesen és anonim módon – felmérhetik erkölcsi, szabályszegő magatartásukat és megismerhetik, megbeszélhetik az önbecsülésük, fejlődésük érdekében történő „megszegés” gátjait, lehetőségeit.

Kulcsszavak:

Alaptörvény, ellenállás, erkölcs, fejlődés, morfológia, önbecsülés, szabad akarat, szabályszegés

Szerző honlapja:

http://www.e-pakk.hu/mesepszichologia.htm

Facebook:

Mesepszichológia Mindenkinek

 

The interactive workshop is an extended version of the lecture presented at the 23rd National Convention of the Hungarian Psychology Association in 2013. The main aim is to prove that the content and structural changes in fairy tales reflect the universal thinking of humanity and is key to its development. The changes in morality and rules – whether individuals or the society abide by them or not – serve the purposes of survival, development and wellbeing. The statements will be supported by intercultural research findings, as well as direct and indirect methods.

 

The methodology of the lectures uses partly V. J. Propp’s morphological methodology of analyzing Russian fairy tales, and new methods in psychology. With the help of these, stories, such as the fall of humanity in the Bible, or the evaluation scene in the Egyptian Book of the Dead will be reinterpreted. Two popular Hungarian fairy tales will also be shown with regards to the various forbidden motives appearing in other tales. As it will be concluded, morality, handling of the rules, flouting these are keys to individual and societal development.

 

Various examples to support the statements above will include a short video showing daily pedagogical routine, an ancient Papua fairy tale, overview of recent Hungarian studies and an example from the Hungarian Constitution. Following these, participants can explore their moral behavior and preference towards rules and will discuss how their own self-esteem and development is dependent on their preferences.

 

Key words: Constitution, morality, development, self-esteem, free will

 

 

Website: http://www.e-pakk.hu/mesepszichologia.htm

 


Főszereplő(k):

  • Juhász LászlóVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: