Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
„Aludj rá egyet!”


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Cím: 1111 Budapest, Egry József utca 1. (T épület 5. emelet 515-ös terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
18:30-19:00
Szabad helyek száma: 2
A jelentkezés lezárult.


„Aludj rá egyet!” – javasolja a legtöbb problémánkra megoldást kínáló népi bölcsesség. Mindenki tapasztalta már önmagán, hogy egy kilátástalan helyzet, vagy egy áttanult nap utáni alvás csodákra képes. Az ember tisztábban látja a dolgokat, könnyebben felidézi a fontos információkat, olyan összefüggéseket vél felfedezni, melyek létezéséről tanulás alatt nem is tudott. Azonban ezekben az esetekben nem valamiféle csodáról van szó, hanem az alvás alatt zajló olyan idegrendszeri folyamatokról, melyek egyre inkább megfigyelhetővé és feltárhatóvá válnak a tudomány fejlődésével. Ennek köszönhetően az alvás és az emlékezet kapcsolatának vizsgálata reneszánszát éli és az előadás is ebbe a témába enged betekintést rövid irodalmi áttekintést követően egy az alváslaborunkban folytatott kutatás ismertetésének segítségével.

http://cogsci.bme.hu/

http://www.alvasportal.hu/index.jsp?target=polifazis1 megfelelő, pihentető alvással, álmodással kapcsolatos információk és tippek

http://index.hu/tudomany/2014/01/10/az_alvas_a_tanulas_ara/ Index cikk: Az alvás a tanulás ára

http://index.hu/tudomany/egeszseg/2015/08/31/eletet_menthet_a_delutani_alvas/ Index cikk: Életet menthet a délutáni alvás

http://index.hu/tudomany/2015/07/28/egy_jo_alvas_utan_jobban_emlekezunk/ Index cikk: Egy jó alvás után jobban emlékezünk

 

Szervező: BME – Kognitív Tudományi Tanszék


Főszereplő(k):

  • Blaskovich BorbálaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: