Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Felismersz? Arcészlelés és arcvakság (előadás)


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Cím: 1111 Budapest, Egry József utca 1. (T épület 5. emelet 515-ös terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
19:00-19:30
Szabad helyek száma: 2
A jelentkezés lezárult.


Vitathatatlanul az emberi arcok a legfontosabb szociális ingerek, melyek körülvesznek minket. Egyetlen pillantással rengeteg információt tudunk leolvasni egy arcról: megállapíthatjuk az illető nemét, korát, pillanatnyi érzelmi állapotát, és ha ismerjük az illetőt, akkor eljutunk a felismeréséig is. Mindezek a legtöbb ember számára gyorsan, automatikusan, és az esetek többségében hiba nélkül lezajló folyamatok. Az előadásban egyrészt kitérünk arra, hogyan és hol kódolódnak ezek az információk az idegrendszerünkben, másrészt olyan eseteket említünk, ahol ez a folyamat sérül. Olyan személyekről lesz szó, akiknek csak az arcok felismerésével van gondjuk (prozopagnózia, magyarul arcvakság), valamint olyan zavarokról, pszichiátriai kórképekről, ahol a tipikustól eltérő arcészlelési mintázatot találunk. A tantermi előadást követően lehetőség van a laboratóriumunkban kis csoportokban tesztelni arcfelismerésünket.

https://sites.google.com/site/arceszlelesbme/Prosopagnosia
http://index.hu/tudomany/2012/06/04/otvenbol_egy_ember_nem_ismer_fel_arcokat/
http://hvg.hu/plazs/20151105_arcvaksag_prosopagnosia

Szervező: BME – Kognitív Tudományi Tanszék


Főszereplő(k):

  • Dr. Zimmer Márta
  • Németh KornélVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: