Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Szemmozgáskövetés: Bepillantás a mondatok megértésének mentális folyamataiba (előadás)


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Cím: 1111 Budapest, Egry József utca 1. (T épület 5. emelet 515-ös terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
19:30-20:00
Szabad helyek száma: 2
A jelentkezés lezárult.


A technikai fejlődésnek hála mára lehetővé vált az, hogy időben és térben nagy pontossággal meg tudjuk állapítani, hogy valaki a környezetében lévő dolgok közül mire irányítja a tekintetét. Ezt a technológiát az iparban és a tudományos kutatásokban is széles körben használják, például jól megtervezett kísérletek segítségével a beszédmegértés hátterében zajló elmebeli folyamatokat valós időben is vizsgálhatjuk. Erről kapunk képet az előadásban.

 

Szó lesz a módszer használatának pszichológiai hátteréről, a különböző szemmozgáskövető eszközök működéséről, majd pedig arról, hogy hogyan festenek egy szemmozgáskövetéses vizsgálat adatai, és mire következtethetünk belőlük. Végezetül két, mára klasszikussá vált, a nyelvi megértéssel foglalkozó kísérletet mutatok be, amellyel jól illusztrálható mindaz, amit az előadás során a módszerről megtudtunk.

http://www.matud.iif.hu/2016/07/03.htm

Szervező: BME – Kognitív Tudományi Tanszék


Főszereplő(k):

  • Káldi TamásVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: