Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Kormeghatározás fénnyel – üledékek és kerámiák lumineszcens vizsgálata


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Szegedi Tudományegyetem

Cím: 6722 Szeged, Egyetem utca 2. (SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék - földszint OSL labor) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

18:00-18:30
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.
18:40-19:10
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.
19:20-19:50
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.
20:00-20:30
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


Mi miatt világít a cserebogár, a kispárna, vagy a karóra? Nálunk mindenre fény derül. Különböző lumineszcens jelenségek kerülnek bemutatásra egy sötét laborban az érdeklődők számára.

A lumineszcens kormeghatározás az egyik legdinamikusabban fejlődő kormeghatározási módszer napjainkban. Segítségével elsősorban homokos, illetve löszös üledékek utolsó napfényre kerülésének valamint égetett agyagtárgyak, terrakotta műtárgyak és téglák kiégetésének időpontja adható meg. A vizsgálatok alapját a kvarc kristályrácsában csapdázódó töltések adják, melyek pl. hő hatására lumineszcens fényjelenséget idéznek elő. A program célja a lumineszcens jelenségek szemléltetése, rövid műszeres kísérletek végrehajtása. Termolumineszcencia: A kísérlet során az előzetes radioaktív besugárzáson átesett mintákból melegítés segítségével lumineszcens fényt nyerünk a sötétlaborban. Optikai lumineszcencia: A kísérlet során előzetes radioaktív besugárzáson átesett mintákat különböző fényforrások segítségével, különböző ideig fakítjuk. A maradék lumineszcens fényt műszeres mérés segítségével meghatározzuk, az eredményeket összehasonlítjuk.


Főszereplő(k):

  • Dr. Sipos GyörgyVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: