Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Szerves anyagok kormeghatározása


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Szegedi Tudományegyetem

Cím: 6722 Szeged, Egyetem utca 2. (SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék - földszint OSL labor) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

18:00-18:30
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.
18:40-19:10
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.
19:20-19:50
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.
20:00-20:30
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


A radiokarbon vagy szénizotópos kormeghatározás az egyik leggyakrabban és legszélesebb körben alkalmazott kormeghatározási módszer. Segítségével olyan régészeti és földtörténeti minták kora adható meg, amelyek szervesanyagot tartalmaznak és 50 ezer évnél nem idősebbek. A leggyakrabban használt anyagok: csont és fa maradványok, egykori talajok, tőzeg, kagylók, csigák, de akár műalkotások és borok kormeghatározására vagy bio-üzemanyagok ellenőrzésére is alkalmazható a módszer. Hogy hogyan? Térjen be hozzánk és megtudja. A program célja a radiokarbon laboratórium bemutatása, valamint a feltárással, méréssel kapcsolatos érdekességek ismertetése.


Főszereplő(k):

  • Dr. Sipos GyörgyVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: