Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Látványos logika és matematikai barkácsműhely


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Egri Campus

Cím: 3300 Eger, Leányka u. 4. (C épület 208-as terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

10:00-17:00
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


Logikusan gondolkodni mindenki tud! Az is, aki esetleg az iskolai matematikaórák alapján úgy érzi, hogy nem. A logikus gondolkodás az ember problémamegoldó képességének egyik legfontosabb eleme, amely az élet minden területén hasznosuló képesség – és amelyet a matematikán keresztül nagyon jól lehet fejleszteni.
De mindenki jobban szeret játszani, mint matematikát tanulni.  Nagyon sok olyan játékot ismerünk, amely logikus gondolkodást igényel, alapja valamilyen matematikai elv, és jól fejleszti a problémamegoldó képességet. A logikus gondolkodásnak sokféle formája van, melyből most a látványos, vizuális, térlátáshoz kapcsolódó képességeit teheti  próbára az, aki betér hozzánk. Évek óta sikerrel zajló programunkban mindenki kipróbálhatja, hogy működik a logikája különböző játékos szituációkban, melyek megoldása gyermeknek és felnőttnek egyaránt nagyszerű szórakozást nyújt: lesznek itt sík- és térbeli kirakós játékok,  gyufás rejtvények, a népszerű ördöglakat játékok, kockakígyók, térbeli amőba játék,  és sok más egyéni és társasjáték. Nálunk mindenki megtalálhatja a korosztályának és tudásának megfelelő kihívást, az óvodásoktól a nagymamákig, nagypapákig. Minden korosztályt szívesen látunk!
Mindenki ismeri a kockát, melynek oldalait ugyanakkora négyzetlapok alkotják. A dobókockával már óvodás korban megismerkednek a gyerekek, hiszen a társasjátékokhoz elengedhetetlen, és az építőjátékoknak is fontos eleme. Azt már viszont csak kevesen tudják, hogy csak 5 féle szabályos test létezik. Ezek a tetraéder, a hexaéder vagy ismertebb nevén a kocka, az oktaéder, a dodekaéder és az ikozaéder. A kocka kivételével ezek háromszögekből vagy ötszögekből épülnek föl.
A félszabályos testek különböznek a szabályos testektől.
Létezik egy félszabályos test, melyet szintén mindenki már gyerekkora óta ismer, ez pedig a focilabda. A focilabdát, vagyis a csonkított ikozaédert 12 ötszög és 20 hatszög alkotja.
A félszabályos testeknek két, vagy többféle szabályos sokszög alkotja a lapjaikat és csúcsalakzataik is egybevágók (de már nem mindig szabályosak, mint az fönnáll a szabályos testekre).
A programon részt vevők a szabályos és félszabályos testeket készíthetik el papírból, hajtogatással, vágással, ragasztással. Az elkészített modelleket haza is lehet vinni.
A Sonobe-origami egy moduláris origami technika, mellyel nagyon sok szép színes test készíthető. Egyféle elemet készítünk, ez lesz a modul, és ennek segítségével készíthetjük el a szabályos testeket, és más érdekes alakzatokat is. A kockához 6 modul, az oktaéderhez 12, az ikozaéderhez 30 modul szükséges. De ha időnk és türelmünk engedi, készíthetünk alakzatot 45, 90, de akár 270 modulból is.
Ezeken felül, aki ellátogat hozzánk a flexagonok világával is megismerkedhet.


Főszereplő(k):

  • Czapné dr. Makó ZitaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: