Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Szelektálj hulladékot - interaktív totó


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Egri Campus

Cím: 3300 Eger, Leányka u. 4. (C épület 119-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció


Időpont(ok):
09:00-10:00
Szabad helyek száma: 20
A jelentkezés lezárult.
10:00-11:00
Szabad helyek száma: 20
A jelentkezés lezárult.
11:00-12:00
Szabad helyek száma: 20
A jelentkezés lezárult.
12:00-13:00
Szabad helyek száma: 20
A jelentkezés lezárult.
13:00-14:00
Szabad helyek száma: 20
A jelentkezés lezárult.


A szilárd lakossági hulladék kezelése globális probléma.  A közelmúltban egyre fontosabbá váltak a hulladékcsökkentési és újrahasznosítási programok, amelyeknek egyik sarkalatos pontja bizonyos háztartási szilárd hulladékok szelektív begyűjtése különböző rendszerek formájában. A lakossági szilárd hulladék keletkezés üteme a Föld nagy részén, így természetesen Magyarországon is már olyan mértéket ért el, ahol már elengedhetetlen változtatásokat kell megvalósítani a gyártási technológiákban, az életvitelben. Ehhez létfontosságúak, nélkülözhetetlenek a hulladékcsökkentési programok. A szelektív gyűjtés a hulladékgyűjtés rendszerén belül a hulladékban vagy a szemétben levő és másodnyersanyagként közvetlenül felhasználható vagy értékesíthető anyagok (fémek, papír, üveg, rongy) elkülönített gyűjtése megfelelő tárolóeszközökben (szeméttartály, konténer, zsákos hulladékgyűjtés). A „szolgáltatás” szervezésének feltétele a települési hulladék-összetétel figyelemmel kísérése, megvalósítása pedig az igénybevevők, vagyis a lakosság figyelmén múlik. A hazai lakosság az elmúlt években, bő egy évtizedben egyre több hazai városban, illetve regionális hulladéklerakók vonzáskörzetében - már kistelepüléseken - is találkozhat köztéri gyűjtőszigetekkel, továbbá még hatékonyabb begyűjtést és aktív részvételt eredményező háztól menő, zsákos hulladék begyűjtéssel, amelyek elsősorban a háztartásokban keletkező papír, műanyag és üveg befogadására alkalmasak. A hulladékgyűjtő szigeteket az Európai Unió átlagát tekintve még kevesen használják országos átlagban, bár ha a 2006-os és 2008-as felmérési adatokat összehasonlítjuk, már javulás tapasztalható. 2006-ban az ország lakosságának 46%-a, 2008-ban pedig már 52%-a gyűjtötte szelektíven a hulladékot, ami kedvező folyamat. Ebből is látszik, nem reménytelen a helyzet, csak hosszú időnek kell eltelnie, mire az emberek a mindennapi életük szerves részeként élhetik meg a háztartási hulladékok otthoni szelektív válogatását, majd pedig a megfelelő gyűjtőpontokon való elhelyezését. A szelektálj okosan vetélkedőben olyan kérdéseket teszünk fel az általános és középiskolás korosztályoknak, amelyek alapján pontosan megállapítható a mai fiatal korosztályok aktivitása, érdekeltsége és általános véleménye a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban. Olyan típusú kérdéseket teszünk fel a fiataloknak az összeállított kérdőívben, amelyek maximum 40 perc alatti megválaszolása egyénileg és csapatmunkában is megvalósítható. Igyekszünk felszabadult hangulatot teremteni a mindennapi életünket is befolyásoló, részben a fiatalság életviteléhez idomuló kérdések megteremtésével. A legjobban teljesítő, továbbá valamennyi résztvevő csapat tárgyi jutalmakban részesül.


Főszereplő(k):

  • Misik TamásVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: