Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Állati német szólások


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Egri Campus

Cím: 3300 Eger, Eszterházy tér 1. (A épület (Líceum) 112-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

08:00-09:30
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


A szólások és közmondások minden nyelv frazeológiakészletének központi elemei, amelyek többnyire nagyon régiek, de amelyeket gyakran használunk még ma is, miközben általában nem is vagyunk tudatában annak, milyen nyelvi eszközökkel van dolgunk. A magyar és a német nyelv szólás- és közmondástárában számos hasonlóságot fedezhetünk fel, ami komoly segítség lehet az elsajátításukban, másrészt viszont szép számmal vannak kisebb-nagyobb eltérések is, amelyek pedig ravasz nyelvi csapdát állítanak a nyelvtanulóknak. Az azonos, hasonló valamint eltérő szólások és közmondások közül válogattunk a program számára egy kisebb csokorra valót, olyanokat, amelyekben állatnév vagy állatnevek szerepelnek.
A tervezett interaktív előadás (összesen kb. 90 perc) egy rövid, tájékoztató jellegű bemutatóval indul (kb. 10 perc), amelyből a hallgatóság megtudhatja, mik a szólások és közmondások, mi jellemző rájuk, mely tudományág foglalkozik velük, ill. milyen szólásokkal és közmondásokkal fognak játszani a program második, központi részében (kb. 50 perc). A játék során a csapatoknak (2, 3 esetleg 4 fő) német és magyar állatneves szólásokkal kapcsolatos, öt feladatból álló feladatlapot kell megoldaniuk, amelyhez igény szerint többféle segítséget kaphatnak a játék vezetőjétől. Minden segítségért “fizetniük” kell, azaz a kezdetben megkapott pontszámból vonjuk le a mindenkori segítség pontszámban kifejezett árát. Új pontokat jó megoldásokkal lehet szerezni. Az a csapat győz, amelyiknek a játék végén a legtöbb pontja van. A program befejező része a megoldások ismertetése és az eredményhirdetés (kb. 30 perc). A legjobb csapatok jutalmat is kapnak.
A program célja, hogy szórakoztató formában mutassa be a magyar és német állatneves szólások és közmondások közötti párhuzamokat és eltéréseket, kedvet csináljon a velük való további foglalkozáshoz, de az is fontos eredmény, ha a játékosok csupán jól érzik magukat a szólások és közmondások körében, vagy ha néhány új német szóval vagy kifejezéssel gazdagodik a nyelvtudásuk.


Főszereplő(k):

  • Dr. Murányiné dr. Zagyvai MártaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: