Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
A sport szerepe az amerikai kultúrában és irodalomban


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Egri Campus

Cím: 3300 Eger, Eszterházy tér 1. (A épület (Líceum) 112-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

11:00-12:00
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


Az Egyesült Államokban a sport szerepe már a kezdeti gyarmati időktől is meghatározó volt. A civilizáció és a a vadon közötti határvidék meghódítása elképzelhetetlen volt jelentős fizikai és mentális állóképesség nélkül. Ugyancsak több jelentős kulturális és politikai vezető köztük, Benjamin Franklin, Theodore Roosevelt, vagy Ronald Reagan hangsúlyozta  a testgyakorlás, az ép testben ép lélek elvének fontosságát. Theodore Roosevelt  volt gyakorlatilag az első elnök, aki személyes példáján keresztül hirdette a mindennapi testedzés fontosságát. A mindenkori médiát uralja az amerikai elnök sportos tevékenysége, gondolunk itt pl, Jimmy Carter kocogására, Ronald Reagan favágó teljesítményére, vagy pedig hosszú lovaglásaira. Előadásom célja, hogy megvizsgálja, milyen módon jelennek meg a különböző sporttevékenységek az amerikai irodalom válogatott műveiben, illetve, hogy hatott egy adott sport siker az amerikai társadalom fejlődésére. Az előadás megvizsgálja a baseball, kosárlabda, amerikai futball irodalmi megjelenéseit, társadalmi hatását, illetve a sport szerepét az amerikai politikában és kultúrában. Az amerikai irodalom több kiemelkedő alkotója életében a sport jelentős szerepet játszott. Ernest Hemingway gyakran bokszolt, Norman Mailer ugyancsak hódolt az ökölvívásnak, míg John Updike híres Nyúl trilógiája egy volt kosárlabda játékos köré összpontosul. Ugyancsak fontos áttekinteni, hogyan hatott a mindenkori olimpiai szereplés az amerikai önképre, ami megnyilvánul olyan jelenségekben,mint a kisebbségek, elsősorban a fekete közösség tagjainak sikeres részvétele az úszó, illetve torna versenyeken.Egyben figyelmet forditunk az amerikai társadalomban meglévő győzelmi kényszer megnyilvánulásaira is. Amint Vince Lombardi, a hires amerikai futball edző mondta: a győzelem nem minden, hanem az egyetlen fontos dolog. Igy persze felmerül a kérdés, mi lesz  azokkal, akik nem nyernek? A sport egyben a társadalmi felemelkedés eszköze, ez látható többek között a mélyszegénységből induló Larry Bird esetében is aki a Boston Celtics kosárlabdacsapatával világhírnévre tett szert, vagy utalhatunk Jackie Robinsonra, aki az elsó fekete játékos volt az amerikai baseball ligában.
Az elóadás népszerűsítő jellegű, a célja, hogy szórakoztató módon engedjen betekintést a sport, a testi erő, és testgyakorlás társadalmi és kulturális szerepébe a világ egyik meghatározó országában.
Az elóadást 14 évtől bármilyen érdeklődőnek ajánljuk.


Főszereplő(k):

  • Dr. Tarnóc AndrásVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: