Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
A Ft, és ami előtte volt... (Egy kis magyar pénztörténet)


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Egri Campus

Cím: 3300 Eger, Eszterházy tér 1. (A épület (Líceum) 112-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

15:00-16:00
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


Joggal mondhatnánk: „Boldog születésnapot!” -  igen, idén nyáron „ünnepelte” forintunk 70. születésnapját. Jó alkalom ez arra, hogy egy kicsit elkalandozzunk a magyar pénztörténetben.

A pénz hétköznapi, de kicsit mégis misztikus dolog. A régi pénz különösen az. Másfél évszázados történelmi utazásra invitáljuk előadásunk közönségét: a Kossuth-bankótól napjainkig tekintjük át a magyar papiros anyagú pénzeket. Eközben számtalan érdekességbe „botlunk”. Szembesülünk például azzal a ténnyel, hogy Magyarországon használtak már közös pénzt, no nem az eurót, hanem valami mást, a „boldog békeidőkben”. Megtudhatjuk, mi a bankjegy és az államjegy, mikor hozták létre a Magyar Nemzeti Bankot. Természetesen, kiemelt témánk lesz az 1946-os magyarországi fantasztikus hiperinfláció. Áttekintjük, hogyan sikerült úrrá lenni a második világháborút követő gazdasági káoszon, miként „született meg” mai pénzünk, a forint. Megnézzük azt is: mit ért akkor, és mit ér ma a magyar fizetőeszköz. 
Kiderül, milyen gazdasági szerepköröket tölt be a pénz, és hogy miért nem tudja nélkülözni ezt az oly sok bajt és tragédiát okozó sok évszázados képződményt a gazdaság. Egy kis bepillantás nyerhető a gyűjtők világába is, akik egy-egy szép rajzolatú régi pénzért árverések tucatjait képesek végig ülni és izgulni.
A pénz külső formájában, felirataiban, rajzolatában megjeleníti a kort, amelyet „szolgált”. Joggal mondhatjuk hát: ha régi pénzeket érintesz, szemlélsz, a történelem elevenedik meg a kezedben. Az előadáson vetített képek mellett a régi magyar pénzek eredeti formájukban is bemutatásra kerülnek. Mint korábban említettük, a bemutatás az utolsó másfél évszázad magyar papiros anyagú pénzeire koncentrál, ezek mellett két pénzérme kerül bemutatásra, sajátos okból. Mindeközben az előadó igyekszik vázlatosan bemutatni a tárgyalt korszakok legfontosabb gazdasági-társadalmi eseményeit, történéseit. 

Ha számodra mindez érdekes és izgalmas, gyere, hallgasd meg az előadást, nézd meg, érintsd meg a múltról mesélő pénzeket! Hívunk, várunk!


Főszereplő(k):

  • Farkas AttilaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: