Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Úti élmények a piramisok földjén: Egyiptom


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Egri Campus

Cím: 3300 Eger, Eszterházy tér 1. (A épület (Líceum) 112-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

16:00-17:00
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


Egyiptom nevének kiejtése nyomán, többségünk szeme előtt azonnal kirajzolódik a táj: a sivatag, a Nílus termékeny völgye fölött a gízai fennsík három nagy piramisa, a múmiák világa, Tutanhamon arany maszkja és régi templomromok egész sora. A szerencsésebbek, akik korábban, még Mubarak elnök viszonylag „békés” korszakában szervezett csoportos látogatással eljutottak ebbe az országba, a kairói múzeumban csodálkozhattak rá az ország ókori emlékeinek kimeríthetetlen tárházára. E látványon túl esetleg a Vörös-tenger élővilágában gyönyörködhettek egy-két tengerparti üdülőhelyen töltve nyaralásukat, vagy hosszabb hajóúton vehettek részt a Níluson. Az ország igen jelentős történelmi emlékeinek jó része így rejtve marad az átlag turista előtt. Amikor Egyiptomot is elérte a változások kora, a turisztikai lehetőségek még jobban beszűkültek, az ország látogatása a „nem biztonságos” kategóriába került. E rövid bemutatóban az előadó olyan helyekre kalauzolja hallgatóságát, amelyeket nem, vagy alig ismerhetünk. Az egyiptomi történelem több ezer éves időfonalát áttekintve kiderül, hogy ez az ország valójában az ókori egyiptomiak örökösei, a keresztény koptok országa, azonban a hetedik században az arabok meghódították e területet, és ettől fogva, együtt él e két nép a termékeny Nílus völgyében. Az előadó felvillantja a piramisépítési korszakokat, olyan piramisokat mutat meg, ahová kevesen jutottak el. Az egyiptomi világképzet, a különleges hitvilág, a túlvilághit, és a mumifikálás fejlődési korszakaiba is bepillantást nyújtunk. Minden felvázolt téma persze egy-egy külön előadást érdemelne, azonban az idő rövidsége folytán, ezáltal, csak egy érdekes ország különleges rejtelmeibe nyerhetünk futó bepillantást. Az előadás PowerPoint bemutatóra épül.
Előadásvázlat:
1.    Természeti környezet
2.    Folyam menti kultúra kialakulása
3.    Történelmi idővonal
4.    Piramisépítők népe
5.    Egyiptomi világkép, csillaghit, Istenek kialakulása, túlvilághit
6.    Mumifikálás kialakulása, fejlődésének fázisai módszerei
7.    Az istenek lakhelyei, ókori templomok kialakulásának fázisai
8.    Egyiptom mai kettős arculata, koptok, arabok
9.    Tanulságok


Főszereplő(k):

  • Ferenczné Oszlánczi KrisztinaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: