Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Mit tanácsol a HANGYA a TÜCSÖKNEK? – Avagy hogyan tároljunk energiát?


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Pécsi Tudományegyetem

Cím: 7624 Pécs, Ifjúság útja 6. (PTE TTK (Ifjúság útja 6.) - C épület II. emelet 204. előadó) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

19:00-19:45
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


Az előadás áttekinti, hogy a HANGYA milyen műszaki javaslatokat tesz a TÜCSÖK számára az elektromos energia és a hő rövid és hosszú időtartamú tárolása érdekében. Az előadás során jelentős számú tárolási módszerrel ismerkedünk meg. Ezek a természet-, és a műszaki tudományok minden területére kiterjednek.

Szó lesz az elektromos energia mechanikai, kémiai, elektrokémiai, biológiai, elektronikai tárolási módszereiről. Ezeknek a minél gyorsabb megismerése és megvalósítása alapvetően fontos a „rapszodikus források” (napsütés, szélenergia) felhasználásával előállított elektromos energia későbbi időpontban történő felhasználása szempontjából. Ugyancsak fontos a tárolás a „túlteljesítő” alaperőmű (atomerőmű) esetében is.

Összefoglalja az előadás a „napsütéssel begyűjtött hő és ilyen úton „előállított hideg” tárolási lehetőségeit is.

Ezen ismeretek birtokában kíváncsian várjuk, mit tanul ezekből a TÜCSÖK. Remélhetőleg, a mesével ellentétben, ebben az esetben a TÜCSÖK megfogadja a HANGYA javaslatait.


Főszereplő(k):

  • Dr. Német BélaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: