Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Görbetükör - A kausztikus görbék titokzatos élete


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Egri Campus

Cím: 3300 Eger, Leányka u. 4. (C épület 121-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

09:00-09:50
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.
11:00-12:00
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.
13:00-14:00
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.
15:00-16:00
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


A görbékkel való bensőséges viszonyunk nagyon korán, már az általános iskolában elkezdődik. Kezdetben megismerkedünk a körrel, a parabolával, később az ellipszissel, stb. Előadásunkban azt vizsgáljuk, mi történik, ha az említett görbéket, mint tükröket tekintjük, s egy adott irányból fénysugarakat bocsájtunk rájuk. A fénysugarak visszaverődnek, és mint azt látni fogjuk, egy újabb görbét fognak meghatározni, méghozzá az adott görbe kausztikus görbéjét. Ezen kausztikus görbék általában rendelkeznek olyan speciális, kitüntetett pontokkal, melyek nem pusztán geometriai szempontból érdekesek, hanem bizony a való életben is felhasználhatóak valamilyen céllal.

A korábban említettek mellett megismerünk egy új görbét, a Bézier görbét, amely mint látni fogjuk, valójában senkinek sem lesz annyira ismeretlen, és megvizsgáljuk az ő nem is annyira egyszerű kausztikus görbéjét.

Mindezt igyekszünk játékos, mindenki számára érthető formában bemutatni, nehogy bárkinek is elvegyük a kedvét a további matematikai tanulmányoktól.


Főszereplő(k):

  • Troll EdeVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: