Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Modellvasút terepasztal RFID technológiai helyzetjelzésekkel


Tudományterület: Műszaki tudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Egri Campus

Cím: 3300 Eger, Leányka u. 4. (C épület 111-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
10:00-11:00
Szabad helyek száma: 0
A jelentkezés lezárult.
11:00-12:00
Szabad helyek száma: 0
A jelentkezés lezárult.
13:00-14:00
Szabad helyek száma: 13
A jelentkezés lezárult.


Az Eszterházy Károly Egyetem Matematikai és Informatikai Intézetében található egy gyönyörű vasúti terepasztal. A terepasztalon két sínpár fut körbe (külső és belső kör), a vezérlőpanelről a sínekre elektromos áram kapcsolható, vasúti mozdonyok robognak végig a sínpályán és az alagúton. A vezérlőpanelen vezérelhetjük a váltók állapotát is, illetve a kis utcai lámpákét, melyek a parányi embereket, épületeket, járműveket és épületeket világítják meg. A mozdonyok aktuális pozícióját a sínpárok mellett elhelyezett RFID olvasókkal tudjuk nyomon követni. Az intézet célja a terepasztal beszerzésével az egyetem Programtervező informatikus szakán tanuló hallgatók oktatásának segítése volt: a hallgatóknak kellene olyan jól megkonstruált algoritmusokat kiötölni és leprogramozni, melyek a terepasztal folyamatait megfelelően irányítják; például megakadályozzák a mozdonyok összeütközését a váltók megfelelő kapcsolgatásával, illetve akár összetett irányítási feladatokat valósítanak meg.
Az Eszterházy Károly Egyetem IoT Kutatóintézete már hónapok óta dolgozik azon, hogy az RFID-s vasúti terepasztal optimális vezérlést kapjon és ezzel az oktatási célokhoz a lehető leginkább illeszkedjen. Ilyen optimalizáció volt például a terepasztal külső vezérlése 4 ethernet kártya helyett egyetlen eggyel. További példák az eredeti vasúti terepasztal hiányosságaira:
·         A külső és belső kör ellenkező irányú üzeme esetén körváltáskor a váltónál zárlat keletkezett.
·         „Balra” irány esetén nem kapcsolódtak le a jelzőlámpák.
·         Nem volt bekapcsolható a jelzőlámpák sárga színe.
·         Nem lehetett a sebességet programból állítani.
·         Nagy alapsebesség esetén a piros jelzőlámpán át tudott haladni. (Nem volt fékezés ilyen esetben.)
·         A terepasztalon az utcai lámpák világítása nem volt kapcsolható.
A terepasztal vadonatúj, modern és profi kinézetű vezérlőpultot kapott, melyet az IoT Kutatóintézet fejlesztett. A vezérlést biztosító „agy”, azaz a vezérlő program is friss fejlesztés eredménye, mely lehetővé teszi azt is, hogy a terepasztal távolról is vezérelhető legyen.
A látogatók színes beszámoló keretében kapnak betekintést abba, hogy milyen izgalmas, összetett és – ugyanakkor – szórakoztató munka egy ilyen RFID-s terepasztal hardveres és szoftveres fejlesztésében részt venni, valamint maguk is nyomogathatják a gombokat a vezérlőpanelen, kapcsolgathatják a váltókat és róhatják a köröket a mozdonyokkal.


Főszereplő(k):

  • Keresztes PéterVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: