Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Keleti konyha – keleti kultúra Gasztronómia és kultúra Kelet-Ázsiában


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Cím: 1014 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 1. (PPKE BTK Sophianum 112-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

17:00-23:00
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


A PPKE BTK Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoportja az ázsiai populáris kultúráról szóló sikeres tavalyi rendezvénye után az idei Kutatók Éjszakáján egy másik népszerű témát jár körül: az ötórás eseményen a távol-keleti konyhákról lesz szó vetített képes előadások formájában. Tíz előadónk különböző ázsiai országok kulináris kultúrájának egyes kérdéseit járja körül, saját tapasztalatok, személyes élmények és persze gondos kutatások alapján. Az érdeklődők hallhatnak gyógyító kínai ételekről és mongol fine diningról, budapesti kínai büfékről és indiai szent tehenekről, egy tibeti menza kínálatáról és a japán tésztalevesről, a kínai császár kedvenc fogásairól és egy kínai nemzeti kisebbség magyarhoz hasonló ételeiről. S mivel egy nép konyhája és kultúrája között elválaszthatatlan a kapcsolat, az este nemcsak a haspókok és gasztrobloggerek számára lesz izgalmas, hanem mindenkinek, aki érdeklődik a kelet-ázsiai kultúrák iránt. Éhesen viszont még az se jöjjön az eseményre, akit eddig egyáltalán nem vonzottak a keleti finomságok!

Program:

17:00–17:35 Csontos Sára: A kínai büfék titkai

17:35–18:10 Csibra Zsuzsanna: Gyógyító kínai ételek

18:10–18:45 Rónaháti Cecília: Ahol a tea sós és a kenyér édes – Tibeti menzakalandok

18:45–19:20 Both Sára: Miért nincs Kínában szalonna?

19:20–19:55 Sárközi Ildikó: Ennivaló rokonság, avagy kutyaimádó és hurkaevő véreink: a sibék

19:55–20:30 Kuragane Kei: Lokalizmus, nacionalizmus, globalizáció – a rámen, avagy a japán tésztaleves százéves története

20:30–21:05 Muszka Katalin: Pillantás a császár konyhájába

21:05–21:40 Pap Gábor: Hét nap eszem-iszom Hanoiban

21:40–22:15 Szivák Júlia: Szent tehenek, tisztátalan disznók és egyéb étkezési tabuk Indiában

22:15–22:50 Szilágyi Zsolt: A nyereg alatt puhított hústól a fine diningig – A mongol nomádok étkezési szokásainak változása az elmúlt két évtizedben


Főszereplő(k):
Vissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: