Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Hollywood a kisszobából – a vizuális effektek forradalma


Tudományterület: Bölcsészettudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Egri Campus

Cím: 3300 Eger, Eszterházy tér 1. (A épület (Líceum) 112-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

17:00-18:00
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


Gábor Bence vagyok, a budapesti Eötvös József Gimnázium végzős diákja. Már kissrácként beleszerelmesedtem a filmkészítésbe, azóta megállás nélkül rendezek kisfilmeket, illetve készítek hazai és külföldi előadóknak, zenészeknek videoklippeket. Barnóczky Ákos rendező mentorálása után már egy diák filmfesztivál fődíjjal is gazdagabb lettem. Fiatal korom ellenére évek óta foglalkozom filmek látványvilágával. Így bátran teszem fel a kérdést:
Ki ne látott már volna hollywoodi filmet? Ki nem gondolkozott el soha azon, hogy például New Yorkot hogyan tették a földdel egyenlővé a finálé végére? Hiszen akkora műterem létezése irreális lenne… 
A filmipar, a technikai fejlődés derekába kapaszkodva maga is óriási léptekkel halad előre.
Pár évtizeddel ezelőtt díszletekkel, makettekkel, replikákkal próbálták velünk elhitetni, hogy tényleg egy ötven évvel későbbi sci-fi világában járunk. Ma pedig ott tartunk, hogy a ‘zöldháttér-technika’, a 3D-s animációk (CGI), és a legkülönfélébb utómunkálati lehetőségeknek köszönhetően élethűnek találjuk, ahogy Bruce Willis, vagy épp Vasember hatalmas robbanások közepette megmenti a várost. 
Az előadás röviden ezekről a módszerekről is lerántja a leplet, a hangsúlyt azonban inkább a címben említett kisszobára helyezi. Hiszen az okostelefonok, okostévék, és egyre gyorsabb számítógepek világát éljük. Ez egy páratlan lehetőséget ad a feltörekvő fimeseknek is. Az átlagnál picivel jobb kamera és számítógép birtokában tulajdonképpen közel hollywoodi minőségű mozgóképanyagokat gyárthatunk. 
Ezen nyomvonal mentén az előadás szól  az amatőröknek nyíló lehetőségekről, bemutat bizonyos ‘otthon elkészítetett’ szuperprodukció szintű jeleneteket, és ezek elkészítési folyamatát, érinti a digitális képalkotás (CGI, Motion Capture, Matte Painting, Greenbox) főbb elemeit, lényegét.  
Az előadás tehát arról a kérdéskörről is tárgyal, hogy a technika testközelbe kerülésével és a fiatalok bevonásával sikeresen ki lehetne használni eme kitörési pontot a magyar filmgyártásban is.


Főszereplő(k):

  • Ferenczné Oszlánczi KrisztinaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: