Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
2D-s fotókból 3D modell, és a drónok


Tudományterület: Műszaki tudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Egri Campus

Cím: 3300 Eger, Leányka u. 4. (C épület 124-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
10:00-13:00
Szabad helyek száma: 0
A jelentkezés lezárult.
13:00-13:30
Szabad helyek száma: 7
A jelentkezés lezárult.
16:00-17:00
Szabad helyek száma: 24
A jelentkezés lezárult.


A 3D-s filmek és 3D-s modellezés egyre nagyobb teret hódítanak a technika fejlődésével. Ezen program segítségével megtudhatod, hogy hogyan készíthesz akár te is egy valós tárgyról 3D-s modellt a mobilod kamerája segítségével. A technológia lényege a 3D-s rekonstrukció, ami lehetővé teszi, hogy ha több képet készítünk egy tárgyról különböző szögekben, akkor abból a megfelelő program segítségével elő áll a lefotózott tárgy 3D-s modellje. A film-, és a szórakoztatóiparon kívül számos területen alkalmazzák ezt a technikát, úgy mint a mezőgazdaságban, de még az űrkutatásban is.
A mezőgazdaságban a fotók elkészítésében a repülőgépek és manapság a drónok segítenek. Ezek előre meghatározott repülési útvonalon és magasságban - azaz a drónok esetén előre programozottan - haladnak végig, közben pedig a kameráik segítségével légifelvételeket készítenek. Az ezekből a felvételekből előállítható 3D-s modellek lehetővé teszik, hogy lássuk, hogy mennyi és mennyire egészséges a növényzet, így fel lehet becsülni a terméshozamot, lehet látni a terület gyalogos bejárása nélkül, hogy hol van szükség több öntözésre vagy gyomirtásra.
A programon résztvevők megismerkedhetnek a 3D-s rekonstrukció működésével, alkalmazási területeivel. Bemutatásra kerül majd egy bárki számára elérhető ingyenes szoftver is, mely otthon is segít ismerkedni a technológiával. Bemutatjuk az általunk használt drónt is, illetve annak repülésirányító szoftverét, mellyel előre meg tudjuk határozni a repülés útvonalát, melyet a drón aztán autonóm módon repül végig. Élménybeszámolót tartunk a drónos repüléseinkről, illetve bemutatjuk a repülések során készített légifelvételekből előállított 3D-s modellt; ilyen például az egri városháza modellje, valamint egy 15 hektáros napraforgóföldé, amelyen gyomfoltokat tudunk keresni a 3D-s modell segítségével.


Főszereplő(k):

  • Pap MelindaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: