Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Play back technikák – Mindennapi történeteink, nem mindennapi feldolgozásban


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Egri Campus

Cím: 3300 Eger, Eszterházy tér 1. (A épület (Líceum) 112-es terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

18:00-19:00
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


A pszichodráma atyja  J. L. Moreno (1940) létrehozott egy sajátos színházat, ami a rögtönzésen alapult. Nem a klasszikus színházi előadáson vettek részt az emberek, azaz nem előre megírt történeteket, színdarabot játszottak el a színpadon lévő érzékenyített „színészek”, hanem az előadásra ellátogató közönség soraiból hívta elő a játékmester a történeteiket (hangulatok, érzések, ambivalenciák, történetek). Ezek a történetek általában nagyon ismerősek mindenki számára, azonban nagyon máshogy éljük meg (egyetemesség- különbözőség), hiszen mások is vagyunk. Azonban az előadások során a „színészek” a történeteket rögtönzés technikájával adják vissza – play back -  azaz  sűrítenek, kiemelnek, eltúloznak, gesztikulálnak s közben a nézőtéren lévők, és a történetmesélő szembesül önmagával. Az empátia, a konfrontáció, a lényeg kiemelés, a másikra figyelés, az intuíció nagyon fontos elemei a rögtönzésnek s ezek a tulajdonságok fejleszthetőek is a play back technikákon keresztül. Egy mágikus tér jön létre a nézők és a játszók között, körül, mely kiváló színtere az önismeret fejlődésének és az önreflexiónak. Ehhez nincs másra szükség, mint a play back technikákra és kellő nyitottságra minden résztvevőtől. Ezekből a technikákból lesz ízelítő és közös „játék” a résztvevőkkel, a játékmester segítségével. Az egy órát a miskolci MINTHA társulat vezetője tartja. A miskolci MINTHA társulat lassan két éve működik és egy tucatnyi előadáson vannak túl. Ezek között voltak nyitott előadások s meghívásoknak is eleget tettek. Az elmúlt időszakban a szociális szférában dolgozók számára több tematikus előadást is meghirdettek – „Az én szakmám az én történetem”, „Történetem az áldozattá válás kapcsán” – így kísérlet jelleggel elkezdtek azon is gondolkodni, hogy a technikát alternatív esetmegbeszélőként alkalmazzák. A tréning jellegű foglalkozáson megjelenő technikák egyaránt használhatóak az esetkezelésben, vagy az önmagunk kereséséért végzett munka során, így hasznosítható a mindennapokban. 
Aki nyitott az önmagával történő találkozás alternatívái felé, annak kiváló egy órát kínál ez a lehetőség.


Főszereplő(k):

  • Farkas AttilaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: