Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Sumo bajnokság Lego robotokkal


Tudományterület: Műszaki tudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Gyöngyösi Károly Róbert Campus

Cím: 3200 Gyöngyös, Mátrai út 36. (A épület, Aula) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

17:00-22:00
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


A Robotika Szakkör 2011. október óta működik Dr. Pántya Róbert vezetésével. A szakkörnek gazdaságinformatikus szakos hallgatók az aktív tagjai, akik döntően Lego robotok építésével (pl.: sumo robot, focizó robot, kosárlabdázó robot, Rubik-kocka kirakó, színszortírozó, útvonal-követő, stb.) és programozásával foglalkoznak, de más típusú robotok is rendelkezésre állnak a vizsgálatokra, kutatásokra (pl.: MA-WIN, Asuro). A Kutatók Éjszakáján a Robotika Szakkör két programmal várja az érdeklődőket.
Sumo bajnokság Lego robotokkal
Nagyon népszerű hallgatóink körében a sumo robotok építése, programozása. A sumo robotok összecsapásai gyakran színesítik az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campus rendezvényeit, programjait (pl.: Kutatók éjszakája, Educatio Szakkiállítás, Lego Sumo bajnokságok a campuson, Robot-bemutatók középiskolákban).
A Lego sumo összecsapások küzdőterét egy 122 cm átmérőjű fekete színű pálya jelenti, amelyet 5 cm széles körkörös fehér gyűrű határol le. A robotnak el kell férnie egy 1×1 lábnyi négyzetben (1 láb =30,48 cm), valamint a robot tömege nem lehet több kettő fontnál (2 font = 0,909 kg).
A sumo robotok küzdelmét úgy kell megoldaniuk a csapatoknak, hogy a robotok autonóm módon működjenek a megírt és feltöltött programok által. A rögzített szabályok arra is kitérnek, hogy csak Lego alkatrészek használhatóak fel a robotok megépítéséhez.
Ahogyan az a valódi sumo birkózásnál is, itt is az a cél, hogy a küzdőtérről kitolják az ellenfelet.
Ezen az estén, a mára már hagyománnyá vált bajnokságon, a campus csapatokon kívül nagy örömünkre a partner középiskolák csapatai által épített sumo robotok is részt vesznek.
Robotfoci Lego robotokkal – Fradi - Újpest rangadó
A robotfoci abból a felismerésből indult ki, hogy a mesterséges intelligencia kutatása szempontjából a labdarúgás, mint játék, kiváló kísérleti terep.
1997-ben távoli célként jelölték meg, hogy olyan robotok alkotta futball csapat lesz, amelyik le tudja győzni az aktuális emberi világbajnok csapatot. Ezt a célt, a robotfoci távoli céljaként, 2050-re tűzték ki.
A robotfocit a használt robotoktól függően több kategóriában lehet űzni (pl.: Soccer Simulation League, Soccer Small Size League, Soccer Middle Size League, Soccer Standard Platform League, Soccer Humanoid League, stb).
A Kutatók Éjszakája rendezvényén a RoboCupJunior kategória, Junior Soccer League szabályai szerint fognak összecsapni a 2 robotból álló csapatok. Ennek a kategóriának legfőbb jellemzője a Lego robotok használata.
A magyar labdarúgás legnépszerűbb rangadójának (Fradi - Újpest) hangulatát ezen az estén a Lego robotok segítségével szeretnénk megidézni.

 


Főszereplő(k):

  • Dr. Pántya RóbertVissza az előző oldalra
Keresés:  
Sumo bajnokság Lego robotokkal

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: