Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Alternatív pedagógiai játszóház


Tudományterület: Társadalomtudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Egri Campus

Cím: 3300 Eger, Eszterházy tér 1. (A épület (Líceum) 308-as terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

17:00-17:50
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


A játszóház az alternatív óvodák és iskolák mindennapi gyakorlatában használt, és a közoktatásban is eredményesen alkalmazható játékokból, gyakorlatokból nyújt ízelítőt. 
Az alternatív pedagógiai koncepciók mentén szerveződő alternatív iskolák a plurális demokráciákban jöttek létre a huszadik század hatvanas éveiben, illetve hazánkban a nyolcvanas-kilencvenes években. Bár pedagógiájuk a reformpedagógiákban gyökerezik, és annak harmadik szakaszaként említi a szakirodalom, nem követnek konzekvensen egy-egy irányzatot, hanem szabadon alakítják ki a tömegoktatástól eltérő oktatási-nevelési gyakorlatukat. Az alternatív iskolák kialakulásához szükségesek azok az iskolákkal szembeni újfajta társadalmi megrendelések, melyeknek a közoktatás nem tud eleget tenni. Az alternatív iskolák nem azt mutatják meg, hogy milyennek kell a közoktatásnak lenni, sokkal inkább arra mutatnak példákat, hogy milyen sokféle lehet egy iskola. 
Meghatározó minden koncepcióban a gyermekközpontúság, a gyermek fejlődési sajátosságaival összhangban álló nevelési módszerek, a tevékenykedtető tanulás, a sokoldalú képességfejlesztés. Ennek megvalósítása érdekében széles tevékenységrepertoárt kínálnak a tanulóknak. 
A hagyományostól eltérő a tananyag elrendezése, lehetővé válik a moduláris elrendezés, a projektorientált oktatás. A megszokottól szintén különbözik az oktatási idő tagolása, epochális rendszerben (az egyes tantárgyak 3-4 hetes ciklusban történő folyamatos oktatása) vagy ritmikus heti rendben szerveződik a tanítás. Módszerek tekintetében az egyéni és a csoportos munkát egyaránt támogató tanulásszervezési módokat részesíti előnyben (projekt, kooperatív tanulás stb.). A tanulói teljesítmények értékelésében osztályozás helyett a személyre szabott szöveges értékelés a meghatározó.

A megváltozott társadalmi igények, a közoktatás kihívásai differenciált válaszokat kívánnak a pedagógusoktól. A rendezvényen a Waldorf és a Jena plan módszerrel dolgozó pedagógusok mutatnak be saját pedagógiai gyakorlatukban eredményesen alkalmazott játékokat, módszereket, melyeket a résztvevők maguk is kipróbálhatnak.


Főszereplő(k):

  • Dr. Virág IrénVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: