Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Az Egri Bikavér házasítása


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Eszterházy Károly Egyetem - Egri Campus

Cím: 3300 Eger, Eszterházy tér 1. (A épület (Líceum) 213-as terem) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
15:00-18:00
Szabad helyek száma: 0
A jelentkezés lezárult.


A borkultúra a borral kapcsolatban, annak történelme során létrehozott anyagi és szellemi értékek összessége, melyeket használunk, valamint azon tanult meggyőződések, hitek és szokások, amelyek irányítják magatartásunkat a bor termelése, kereskedelme és fogyasztása során. 
A rendezvény célja bemutatni és megismertetni a résztvevőkkel a borkultúrával és borismerettel kapcsolatosan a legfontosabb fogalmakat.
A borismeret kapcsán az érzékszervi értékelés alapismereteivel gyakorlás közben ismerkednek meg a jelenlévők.
Ismertetjük az Egri Csillag és az Egri Bikavér legfontosabb jellemzőit. 
A program második részében Egri Bikavér házasítási versenyt szervezünk. Az Eger termékleírás legújabb módosítási javaslata szerint legalább 4 szőlőfajta borából kell házasítani az Egri Bikavért úgy, hogy a Kékfrankos fajtának kötelezően benne kell lennie 30-50% közötti mennyiségben emellet még másik 12 fajta használható a házasításhoz.
A Kutatók éjszakáján  4 szőlőfajta borát mutatjuk be, majd csoportokat alkotva a jelenlévők elkészítik (házasítják) bikavéreiket és ezeket a jelenlévőkből alakított zsűri anonim  módon értékeli. Az első helyezett csoportot jutalmazzuk. 
Az Egri Borvidék az Egri Bikavér mellé létrehozta az Egri Csillag fehér couvée borát, melyet közösségi márkanévként használ. Az egri borászok egymással vetélkedve állítják elő a jobbnál-jobb Egri Csillagot. Ahány bortermelő készíti, annyiféle kellemes ízt tapasztalhatunk nedűben. A bor védett eredetű, a megalkotott szabályozás legalább 4 szőlőfajta-összetevőt ír elő. Az elfogadott és mindenkire kötelező termékleírás szerint az Egri Csillag a markáns kárpát-medencei fajtákra: az olaszrizlingre, a hárslevelűre, a leánykára, a királyleánykára, a zengőre és a zenitre épül, melyek a bor legalább 50 százalékát teszik ki, még az illatos fajták (pl. cserszegi fűszeres, zefír, irsai, tramini, ottonel muskotály) aránya nem érheti el a 30 százalékot. Az elkészült bor palackozását külön bizottság engedélyezi, ha nem éri el az elvárt a színvonalat, akkor nem hozható Egri Csillag néven forgalomba.


Főszereplő(k):

  • Farkas AttilaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: