Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Elektron: részecske, hullám - vagy valami más…


Tudományterület: Természettudományok

Szervező: Pécsi Tudományegyetem

Cím: 7624 Pécs, Ifjúság útja 6. (PTE TTK (Ifjúság útja 6.) - A épület 408. Jeges Károly terem) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

20:00-21:00
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


Az elektronok mindenki számára jól ismertek mint az anyagot alkotó atomokban az atommag körül keringő részecskék. Azonban a kvantummechanika megszületésével kiderült, hogy az elektronok természete az egyszerű részecskeképnél jóval rejtélyesebb.
Az előadás első részében Tibai Zoltán az elektronok klasszikus, részecske-életébe nyújt bepillantást, méghozzá az életünkben egyre meghatározóbb szerepet játszó elektrongyorsítók világába: Hol találkozhatunk velük? Hogyan működnek a több száz méter hosszú gyorsítók, mint például az LHC? Megvalósítható asztalnyi méretű elektrongyorsító? Építhetnék mi is otthon elektrongyorsítót?
Az előadás második részében Gál Tamás az elektronok részecskeként való viselkedésével nem magyarázható jelenségekre koncentrál. Ezek paradox kérdésekhez vezetnek el: Létezhet-e egy elektron egyszerre két helyen? Lehet-e egy elektron egyszerre létező is meg nem is? Az utóbbi kérdés egyenesen a félig élő macskák világába visz minket…


Főszereplő(k):

  • Dr. Tibai Zoltán
  • Dr. Gál TamásVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: