Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Te érted a növények válaszait?


Tudományterület: Agrártudományok

Szervező: Debreceni Egyetem

Cím: 4032 Debrecen, Böszörményi u. 138. (Böszörményi úti Campus) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
16:00-18:00
Szabad helyek száma: 0
A jelentkezés lezárult.
18:00-20:00
Szabad helyek száma: 0
A jelentkezés lezárult.


Megszoktuk, hogy kérdéseinket válaszok követik. A növények is válaszolnak, kimondott kérdések nélkül is. Stressz hatás éri őket, vagy éppen minden OK, a növények beszélnek, sírnak, kacagnak. Az igaz, hogy érteni kell a nyelvükön. Manapság, a változékony klimatikus viszonyok miatt még inkább fontos, hogy megértsük a növények 'beszédét', az adott helyzetben adott válaszreakcióikat. A növények helyhez kötött életmódja miatti kitettségük, sérülékenységük nem kérdéses. A számukra nem ideális körülményekre adott reakciójuk minél gyorsabb megértése, diagnosztizálása hatékony lehetőséget ad arra, hogy minél hamarabb kezelni, orvosolni tudjuk a még megváltoztathatót. Nem elhanyagolható ez, ha a növényekre, mint alapvető élelmiszerekre és/vagy élelmiszer-alapanyagokra gondolunk. Ugyancsak fontos a környezet- természetvédelmi károsodások növényi szemszögű beazonosítása, kivédése. 
Növényeink fiziológiai állapotának mérése, számokkal való egyértelmű jellemzésére a növényélettan és az ökofiziológia tudományágak fejlődésének köszönhetően manapság már több, hatékonyan működő módszer és eszköz áll a rendelkezésünkre. Ezek közül a módszerek közül számos a növény, a növényi sejt feltárását igényli, így akár molekuláris biológiai szintig adatokat nyerve. A módszerek másik csoportjához nem szükséges a növény széttrancsírozása, hanem adott helyen és időben képesek a növény fiziológiai állapotát jellemezni annak további vagy esetleges sérülése nélkül. Ezek a módszerek, eszközök a növények fő életfolyamatait jellemezik: fotoszintézis, légzés, párologtatás. 
Programunk célja, hogy bemutassunk néhány, a növények fiziológiai állapotának jellemzésére használható eszközt és módszert. Laboratóriumunkban és klímaszobánkban a növénytermesztés, valamint a természet- és környezetvédelem által in vivo (élő szervezeten belül) és in situ (eredeti élőhelyen) használható diagnosztizáló műszereket állítunk ki. Ismertetjük a ’növényi beszéd’ adat-állapot értékelésének alapkutatási és gyakorlati hasznosíthatóságát. Próbaméréseket végzünk előre beállított modell növényeken, de ’hozott’ példány vizsgálatára is van lehetőség.

Program helyszíne

DE, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Növénytudományi Intézet, Mezőgazdasági Növénytani, Növényélettani és Biotechnológiai Tanszék (az aula mellett jobbra)

4032 Debrecen, Böszörményi út 138. B épület, Mezőgazdasági Növénytani, Növényélettani és Biotechnológiai Tanszék, Növényélettani laboratórium és Klímaszoba


Főszereplő(k):

  • Dr. Veres Szilvia
  • Dr. Szabó András
  • Kiss László
  • Csákyné Faragó Erzsébet
  • Dr. Tóth Brigitta
  • Gáspár SomaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: