Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Beágyazott rendszerek: az eszközeinkbe beépülő számítógépek / Embedded systems: computers incorporated into our equipments


Tudományterület: Műszaki tudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2. (I épület E szárny 225 Bosch beágyazott rendszerek laboratórium) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

16:00-19:00
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


Beágyazott számítástechnika mindenhol: Egyre több számítástechnikai eszköz vesz körül ma minket. Ezek egy része beépül a különböző eszközeinkbe, használati tárgyainkba. Tipikus példák: gépjármű motorvezérlő egysége, blokkolásgátló (ABS), navigációs rendszer, mobiltelefon, DVD lejátszó, mp3 lejátszó, újabb mosógépek, mikrohullámú sütők stb. Mindezekben közös, hogy a külvilággal aktív kapcsolatot tartanak fenn (pl. érzékelőkkel megfigyelik), és a külvilágból érkező információk alapján önállóan, bonyolult műveleteket végeznek. Ezeket az eszközöket beágyazott rendszereknek nevezzük, mivel a számítástechnika beépül, beágyazódik egy eszközbe.

A laboratóriumban az alábbi rendszerekkel ismerkedhetsz meg közelebbről:

- Mikroszámítógépek testközelből – Hogyan épülnek fel a mai modern beágyazott rendszerek? Mi a különbség egy asztali számítógép és egy beágyazott rendszer között? Milyen lépésekből áll egy ilyen rendszer kifejlesztése? Mi az egychipes mikroszámítógép?

- Kis robotjárművek „produkciói” – vonalkövető robot, akadály-elkerülő robot, két keréken egyensúlyozó robot.

Ugyanebben a laborban megtekintheted még "Az autóelektronika világa" bemutatóit is.


Computer technique everywhere: We are surrounded with more and more computers. A part of them is built into our equipments and personal articles. Typical examples are: engine control unit of a car, Anti-lock Braking System (ABS), navigation systems, mobile phone, DVD player, mp3 player, novel washing machines, microwave ovens etc. It is common in all these equipments that they are connected to the environment, they observe it through sensors, and based on these information they accomplish complicated tasks autonomously. We call these devices embedded systems, since the computer technique is embedded into the tool or device.

You can get familiar in our laboratory with the following systems:
- a closer look to microcomputers: how today's embedded systems are constructed and designed? What is the difference between a desktop PC and an embedded system? What are the development steps of such a system? What is a "System on a chip"?
- Robot show: line follower, collision avoidance, balancing robot.

You can see also "The world of automotive electronics" program in the same laboratory.

 


Főszereplő(k):

  • Dr. Dabóczi Tamás
  • Dr. Tóth CsabaVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: