Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Bosch beágyazott rendszerek labor: Az autónkba beépülő számítástechnika világa – Gyere és Te is próbáld ki az autóverseny szimulátort! / Bosch embedded system laboratory: The world of automotive electronics


Tudományterület: Műszaki tudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2. (I épület E szárny 225 Bosch beágyazott rendszerek laboratórium) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

16:00-19:00
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


Az autóelektronika világa: egy modern autóba akár 40-50 apró számítógépet is beépítenek.

Ezek az elektronikus egységek felelnek a motor, a műszerfal, az ablakemelő, a központi zár, az automata sebességváltó, a világítás és még számos egyéb berendezés működtetéséért.

A laborban ezen kis számítógépek és az általuk mozgatott mechanika világába nyerhetsz betekintést.

A laboratóriumban az alábbi rendszerekkel ismerkedhetsz meg közelebbről:

- Autóverseny szimulátort vezethetsz, ahol a sebességet egy valódi autó automata sebességváltó vezérlője kapcsolgatja, és a sebességet egy valódi műszerfalról olvashatod le.

- Számítógép-hálózat egy ajtóban – Egy mai autó ajtajának már olyan összetett elektronikája van, hogy az elektronikus komponenseket speciális számítógép-hálózattal kötik össze. Bemutatjuk egy autó leszerelt ajtajának belső szerkezetét és egyetemi hallgatók által készített újfajta elektronikáját.

- Automata sebességváltó és differenciálzár testközelből (személygépkocsi erőátviteli rendszere és annak vezérlése): egy kis kiállítás keretében megismerkedhetsz az erőátvitel múltjával, jelenével és a Bosch által megálmodott jövőjével. Hallhatsz olyan új rendszerekről, mint a CVT (continuous variable transmission - fokozatnélküli váltó), Double-Clutch (dupla kuplung) és a hibrid hajtások.

- Zenélő" villanymotor és mágnes szelep – Ez a program egy interaktív játszóház keretében mutatja be az automata sebességváltókat. Ha még soha nem zenéltél egy mágnes szelepen vagy olajpumpa villanymotorján, akkor itt a lehetőség, hogy megkomponáld saját művedet és beállj a Bosch váltóvezérlő csoportjának „zenekarába”.

A Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék (MIT) Bosch által támogatott Beágyazott rendszerek laboratóriuma mára szerves része lett az oktatásnak, több tantárgy és laboratóriumi foglalkozás is kötődik hozzá. Évente több mint 50 hallgató ismerkedik meg a laboratórium korszerű eszközeit használva a modern autóipari kommunikáció és fejlesztési módszertan alapjaival.

A Bosch és a MIT kapcsolata nem merül ki a laboratóriumi oktatásban. A Bosch csoport számos egyéb lehetőséget kínál a tanszék hallgatóinak: szakdolgozat-készítés, diplomatervezés, önálló laboratóriumi munka, továbbá gyakornoki munka a Bosch telephelyein.

Ugyanebben a laborban megtekintheted még a "Beágyazott számítástechnika mindenhol" bemutatóit is.


The world of automotive electronics: There are about 40-50 tiny computers embedded in a modern automobile. These small electronic units are the soul of the dashboard, the lighting, the transmission control, the motor control and many other functions. In the Bosch embedded system laboratory you can visit the world of these devices.

You can get familiar in our laboratory with the following systems:
- you can drive a race car simulator, in which the shifting of the gears is accomplished by a real transmission control unit of a car and you can follow the speed on a real dashboard.
- you can see automated transmission controller unit. You can become familiar with the history and future of transmission control. You can hear about systems like CVT (continuous variable transmission), Double-Clutch and hybrid traction.
- you can see a music box made of automatic actuators: solenoids, relays, electric motors and so one. You can play your own symphony by using this instrument and join to the music band of the Bosch transmission control group.

The Bosch Embedded system laboratory plays an important role in the education at the Department of Measurement and Information Systems. Many laboratory exercises and lecture demonstrations are connected to it. Every year more than 50 students get familiar with the modern automatic electronics by using the equipments of the laboratory. The laboratory is not the only connection between the Department of Measurement and Information Systems and the Bosch group. The Bosch group offers joint project laboratory and diploma thesis topics to the students of the department. The Bosch group also supports the research of the department by offering PhD. scholarship.

You can see also "Embedded systems: computers incorporated into our equipments" program in the same laboratory.


Főszereplő(k):

  • Dr. Tóth Csaba
  • Scherer BalázsVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: