Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Biztonságkritikus rendszerek modellvezérelt fejlesztése: Azaz miért nem kell félnünk a szoftverhibáktól utazás közben / Model-based development of safety critical systems: Why do we not have to fear about software failures when travelling?


Tudományterület: Műszaki tudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Irinyi József u. 4-20. (Ericsson) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

16:00-23:00
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


A mai korszerű járművekben szinte mindent elektronika vezérel, ahol egyetlen hiba akár a jármű (pl., repülőgép) elvesztéséhez is vezethet. Az irányításukért felelős szoftvereket éppúgy emberek fejlesztik, ahogy a mindenki által ismert asztali, mobil ill. webes alkalmazásokat.

Ilyen bonyolult rendszerek megvalósítását a hagyományos beágyazott rendszerfejlesztési megközelítésekkel már sok esetben csak nehezen lehet kezelni. Ezen bonyolultság letörésének egyik lehetséges módja a magas absztrakciós szinttől kezdődő modellvezérelt fejlesztés, amely lehetőséget nyújt mind a szoftver komponensek automatikus generálásra, mind pedig a szigorú matematikai alapon történő formális verifikációra, amellyel bizonyítható a helyes működés és elkerülhetőek a szoftverhibákból adódó vészhelyzetek és katasztrófák.

A bemutató keretében egy komplex vasúti modellen mutatjuk be a fejlesztés során alkalmazott technikákat és a terepasztalon bárki kipróbálhatja a működő rendszer által biztosított biztonságos működést.


Today’s modern vehicles are based on complex hardware systems, where a single failure can easily lead to the catastrophe. However, the software controlling these systems are built by ordinary people just like all or (buggy) mobile and desktop applications.

Usually the complexity of these systems cannot be tackled by traditional embedded system development techniques. To handle complexity one promising approach is to start the development on a high abstraction level using model-driven development that aims to provide automated source code generation and mathematically sound formal analysis to prove safe and sound operation and evade possible catastrophes.

We demonstrate the different model-driven development steps on a complex railway demonstrator, where anybody can try out the proved safety behaviour of the system.

 

 


Főszereplő(k):

  • Vörös András
  • Mázló Zsolt
  • Horváth BenedekVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: