Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Mi van a falon túl? Intelligens otthon újszerű megvilágításban. / What is behind the walls? Intelligent home - a different way.


Tudományterület: Műszaki tudományok

Szervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Cím: 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2. (I épület E szárny 322 Hálózati laboratórium) - Térkép ide kattintva érhető el


Időpont(ok):
Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

16:00-19:00
A program nem regisztrációköteles.
A jelentkezés lezárult.


Intelligens otthon (smart home): Napjainkban egyre többször hallhatjuk a smart (okos) előtagot a számítástechnika termékei előtt. Sokunk zsebében ott lapul az Androidos, vagy iOS alapú okostelefonunk, egyre jobban elterjednek az okos TV-k, megjelentek az okosórák és még sorolhatnánk.

A bemutatott rendszer célja a Google Glass (okosszemüveg) felhasználása az otthonautomatizálás, intelligens eszközvezérlés területén. A 3 dimenzióban történő pontos hely- és helyzetmeghatározás segítségével a számítógép meg tudja állapítani, hogy egy adott személy hol van a lakásban, a TV vagy a mikrósütő felé néz-e, vagy éppenséggel melyik villanykapcsoló van hozzá a legközelebb. Sőt, innentől már csak szoftver kérdése azt megállapítani, hogy milyen vezérelhető eszközök találhatóak a falon túl a másik szobában. Az így kiválasztott eszközök az okosszemüveg képernyőjén megjeleníthetők és különböző módokon vezérelhetők. A rendszer lényege tehát, hogy képes megszűrni a nagy mennyiségű információt a kontextusnak megfelelően.

A laborban kialakított "demólakásban" fel lehet próbálni a Google Glass meglehetősen kezdetleges előfutárát vagy éppenséggel egy tablet segítségével mászkálva lehet kapcsolgatni a különböző vezérelhető eszközöket.


Intelligent home (smart home): Today the "smart" word prefixes almost every consumer electronic products. We have our Android or iOS smartphone in our pockets, more and more people use smart TV at home, smart watches appeared and the list could be continued.

The aim of the presented system is to use Google Glass (a smart glass) for home automation and intelligent device control. Based on the very accurate position and orientation in 3D a computer can determine the location of a person inside the flat, whether he is facing toward the TV or the microwave oven or even which light switch is the closest to him. It's a straightforward step to find out which controllable devices are located behind the walls in the other room. The selected devices can be shown on the smart glass and controlled in various ways. The system therefore can filter the huge amount of information in a context sensitive way.

 


Főszereplő(k):

  • Erdős CsanádVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: