Programok
NyomtatásTovábbküldés e-mailben
Kis, magyar „Fű”-szer biológia: marihuána, chili és egyéb „haszonnövények” gyógyászati alkalmazása


Tudományterület: Orvostudományok

Szervező: Debreceni Egyetem

Cím: 4032 Debrecen, Nagyerdei körút 98. (Klinika I. telep) - Térkép ide kattintva érhető el

Ki jelentkezhet?

  • egyéni regisztráció
  • csoportos jelentkezés


Időpont(ok):
19:00-20:00
Szabad helyek száma: 0
A jelentkezés lezárult.


A Debreceni Egyetem Élettani Intézetében közel 10 éve vizsgálják különböző növényi eredetű vegyületek hatásmechanizmusát és orvosi, elsősorban bőrgyógyászati felhasználhatóságát. Az érdeklődés középpontjában elsősorban különböző kannabisz (marihuána) származékok és fűszernövényekből kinyerhető anyagok állnak. Jelen előadásainkban bemutatjuk ezen vegyületeket és a bőrön kifejtett hatásaikkal kapcsolatos kutatásainkat. A mindenki számára nyitott előadásokat követően a regisztrált résztvevők betekintést nyerhetnek a laboratórium mindennapi munkája során használt sokrétű kutatási módszerekbe is, és egy pizza vacsora keretében részt vehetnek egy kötetlen beszélgetésen is.

Gyakorlati laborbemutató és pizza vacsora (19:00-20:00, regisztrációköteles)

A különböző kannabisz származékokat régóta ismeri és használja az emberiség, a hatóanyagok pontos biológiai hatásmechanizmusát azonban csak az utóbbi évtizedek kutatásai tárták fel. Elsősorban a központi idegrendszer területén váltak ismertté azok az úgynevezett kannabinoid és vanilloid receptorok, amelyeken keresztül egyes növényi eredetű anyagok kifejtik hatásukat. A legújabb kutatások azonban két érdekes felfedezéshez is vezettek. Egyrészt kiderült, hogy a szervezetünk is termel ezekhez a növényi anyagokhoz hasonló hatású vegyületeket, az úgynevezett endokannabinoidokat és endovanilloidokat. Másrészt ismertté vált az is, hogy ezek a szervezetünkben termelődő vegyületek és a hatásaikat közvetítő receptorok a központi idegrendszer mellett számos más szervben, többek között a bőrben is megtalálhatók. Laboratóriumunk kutatásainak köszönhetően fény derült arra, hogy a kannabinoid vegyületek befolyásolhatják többek között a hajszál növekedését a faggyú- vagy a verejtékmirigy sejtjeinek működését is. Ezen eredmények szerint a különböző kannabisz származékok gyakorlati felhasználásának ígéretes területe lehet a bőrgyógyászat és kozmetika. 

 

Program helyszíne: Az előadást az Anatómiai Intézet előadótermében tartjuk; a laborbemutatás és a pizzavacsora az Élettani Intézetben lesz megrendezve (mindkettő Nagyerdei krt. 98., „elméleti négyszög”).


Főszereplő(k):

  • Dr. Oláh Attila
  • Ambrus Lídia
  • Angyal Ágnes
  • Béke Gabriella
  • Dr. Bíró Tamás
  • Dr. Mihály Johanna
  • Szabó-Papp JuditVissza az előző oldalra
Keresés:  

Ha SZEPTEMBER, akkor KUTATÓK ÉJSZAKÁJA!
 

Idén is lesz KUTATÓK ÉJSZAKÁJA, méghozzá szokás szerint szeptember végén, ráadásul most a legvégén, 2016. SZEPTEMBER 30-án!
 

Sci News 2016-ban
 

Idén a Kutatók Éjszakája hivatalos YouTube-csatornáján osztunk meg minden izgalmas tudományos, illetve az idei eseményhez kapcsolódó hírt, melyeket ITT tekinthetsz meg.
 

Már most írjátok be a naptáratokba, az outlookba vagy az okostelefonotokba, állítsatok be riasztást, hogy biztosan el ne felejtkezzetek róla!
 

Miről is szól ez a nap?
 

Az Európai Unió Bizottsága több mint tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a kezdeményezést, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 

Szeptember 30-án délutántól késő estig rengeteg érdekes program és máskor nem látogatható helyszín várja a nagyközönséget. Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához.
 

Miért érdemes eljönni? Mert bárhova fordulunk, mindenhol tudományos kutatások eredményeibe ütközünk, amelyek a mindennapjaink részévé váltak, mint a hologram, a színes tévé, a C-vitamin, a golyóstoll vagy még inkább az okostelefon és a modern elektronikus eszközök. Ezek a találmányok pedig elkötelezett, kitartó és kreatív tudósok munkájának eredményeként jöttek létre.
 

Kívánjuk, hogy

  • mindenki találja meg az őt érdeklő legizgalmasabb programokat, 
  • jusson be idén arra a regisztrációköteles programra, amire már évek óta nem sikerült, és 
  • érezze nagyon jól magát szeptember 30-án, a KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN! 

 


Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság, Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.


Támogatónk: